Schouderkarbonades met venkel

4 personen

Ingrediënten

  • 4 schouderkarbonades

  • 1 theelepel venkelzaad of karwijzaad, gekneusd

  • 1 (bio)citroen, rasp. Goed schoon geboend.

  • 3 eetlepel olijfolie

  • 2 venkelknollen, in dunne plakjes gesneden. Bewaar het venkelgroen voor de garnering

  • 2 bosuitjes, fijngesneden

  • 1 teen knoflook, fijngesneden

  • 250 ml droge witte wijn of groentebouillon

  • 1 laurierblad

  • aardappelzetmeel of maïzena

Bereiden

  1. Kneus het venkelzaad in de vijzel en vermeng dit met de citroenrasp en wat zout en peper.

  2. Wrijf de karbonades hiermee aan beide kanten in.

  3. Heb je tijd leg de karbonades dan een uur in de koelkast om dit in te laten trekken.

  4. Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de karbonades aan beide kanten goudbruin. Neem ze uit de pan en zet ze apart.

  5. Bak de bosuitjes, knoflook en de venkel aan in het vet van de karbonades.

  6. Voeg de wijn/bouillon en de laurier toe en roer alles goed om zodat de zetsels loskomen van de bodem. Breng aan de kook en zet dan het vuur weer laag.

  7. Leg de karbonades op de venkel.

  8. Laat de groente met het vlees 20 minuten zachtjes stoven.

  9. Haal de karbonades uit de pan.

  10. Bind de venkel en het stoofvocht met wat aardappelzetmeel of maïzena losgeroerd met een lepeltje van het stoofvocht of water.

  11. Bestrooi het gerecht met het fijngeknipte venkelgroen.