New York Cheesecake met bramensaus

8 porties

Verwarm de heteluchtoven voor op 165˚C

Nodig: springvorm van ongeveer 24 cm Ø.

Ingrediënten bodem:

  • 50 g boter, op kamertemperatuur

  • 80 g witte basterdsuiker

  • 1 theelepel vanille-essence of 1 zakje vanillesuiker

  • ½ ei, losgeklopt

  • snuf zout

  • 100 g bloem

  • 4 g bakpoeder

  • wat boter of bakspray om de vorm in te vetten

Ingrediënten vulling:

  • 400 ml crème frâiche

  • 200 g suiker

  • 2 eieren

  • 2 theelepels vanille- essence óf nog beter het merg van 1 vanillepeul óf eventueel 2 zakjes vanillesuiker

  • 500 g roomkaas, bijvoorbeeld mon chou of mascarpone

  • 40 g roomboterboter, gesmolten

  • poedersuiker, voor de garnering

Bereiden:

  1. Meng in een kom met de mixer of keukenmachine de boter, suiker, zout en het ei goed met elkaar.

  2. Zeef de bloem met het bakpoeder boven het botermengsel en kneed het met de handen tot een samenhangend deeg.

  3. Leg het deeg 15 minuten in de koelkast om wat op te stijven.

  4. Leg een velletje bakpapier op de bodem van de ingevette springvorm.

  5. Rol het deeg uit en bekleed hiermee de bodem van de springvorm. Prik met een vork gaatjes in de koekbodem. Zet de springvorm in de oven en bak de koekbodem in ongeveer 15 minuten gaar.

  6. Klop ondertussen de crème frâiche, suiker, eieren en vanille ongeveer 1 minuut.

  7. Voeg hier de roomkaas aan toe en klop nog een minuut of 3 tot het samen een mooi glad mengsel is. Schenk ondertussen beetje bij beetje de gesmolten boter bij het kaasmengsel.

  8. Verdeel de vulling op de voorgebakken koekbodem.

  9. Bak de taart ongeveer 1 uur op de onderst richel in de oven mooi goudbruin.

  10. Laat de taart afkoelen bij kamertemperatuur en zet hem daarna minstens 4 uur tot een hele nacht in de koelkast.

  11. Bestuif de taart voor het serveren met de poedersuiker.

DSC05131CC2.jpg
DSC05137CC.JPG

Bramensaus

Ingrediënten:

  • 200 g bramen, schoongemaakt of diepvries + wat extra voor de garnering

  • 50 g suiker

  • 1 zakje vanillesuiker

  • Eventueel 1 afgestreken kleine theelepel custard of/en een scheutje cassis of sinaasappel of bramenlikeur

Bereiden:

  1. Breng de bramen met de suiker en 2 eetlepels water al roerend aan de kook.

  2. Kook ze ongeveer 10 minuten.

  3. Zeef de bramen. De prut met de bolle kant van een lepel door de zeef werken. De resterende echte prut weggooien.

  4. Roer de custard in een kommetje met een klein beetje water tot dikke vla.

  5. Voeg de custard en evt. likeur aan de bramensaus toe en roer deze goed door.

  6. Helemaal laten afkoelen.