New York Cheesecake met bramensaus

8 porties

Verwarm de heteluchtoven voor op 175˚C voor de bodem en zet deze terug naar 140˚C voor het afbakken van de cake

Extra nodig: springvorm van ongeveer 23/24 cm Ø.

Variatie: voeg 2 theelepels geraspte sinaasappelschil en 2 theelepels geraspte limoenschil toe aan de vulling. Klop 250 ml slagroom stijf met 2 eetlepels suiker. Schep/spuit de slagroom op de taart en decoreer met ( gekonfijte) schilletjes van limoen, citroen en sinaasappel.

Ingrediënten voor de bodem van koekjesdeeg:

  • 200 g koekjes, meestal Bastogne of digestive koekjes maar ook andere koekjes zijn geschikt zoals speculaas- en zandkoekjes.

  • 75 g gesmolten boter

Ingrediënten voor de vulling:

  • 750 g roomkaas bijvoorbeeld Philadelphia cream cheese original of MonChou. Mascarpone kan ook maar dan wordt de cake wat minder luchtig. Geen light versie gebruiken.

  • 125 ml zure room

  • 200 g witte- of lichtbruine basterdsuiker

  • 4 eieren ( L)

  • merg van 1 vanillepeul of 2 theelepels vanille-extract

  • 1 theelepel citroenrasp

  • 60 g bloem = ongeveer 3 eetlepels

  • 1 eetlepel maïzena

  • ¼ theelepel zout

  • poedersuiker, voor de garnering

Bereiden:

  1. Leg een velletje bakpapier op de bodem van de springvorm. Je hoeft de springvorm niet in te vetten.

  2. Maal de koekjes fijn in de keukenmachine en meng de gesmolten boter door de koekjes.

  3. Verdeel de koekjes over de bodem van de springvorm en druk de koekjesbodem aan met de bolle kant van een lepel.

  4. Bak de bodem 10 minuten in de oven op 175 ˚C op de onderste richel van de oven.

  5. Haal de koekjesbodem uit de oven en laat deze helemaal afkoelen.

  6. Zet de over terug naar 140 ˚C

  7. Klop de roomkaas met de zure room door elkaar

  8. Klop de eieren er 1 voor 1 door

  9. Klop de suiker, vanille, citroenrasp en het zout er door.

  10. Zeef de bloem met de maïzena boven de kom en klop het roomkaas mengsel goed door zodat er een gladde massa ontstaat.

  11. Vet de zijkanten van de bakvorm in.

  12. Verdeel de vulling over de voorgebakken koekbodem.

  13. Bak de taart ongeveer 1 ½  uur op de onderste richel in de oven.

  14. De taart mag nog wel wat wiebelen in het midden.

  15. Zet de oven uit en laat de taart met de deur op een kier in de oven afkoelen.

  16. Zet de taart daarna ongeveer 2 uur in de koelkast voor hij wordt geserveerd.

  17. Bestrooi met wat poedersuiker.

DSC05131CC2.jpg
DSC05137CC.JPG

Bramensaus

Ingrediënten:

  • 200 g bramen, schoongemaakt of uit de diepvries

  • 50 g suiker

  • 1 zakje vanillesuiker

  • 1 afgestreken kleine theelepel custard

  • optioneel; een scheutje cassis- sinaasappel- of bramenlikeur

Bereiden:

  1. Breng de bramen met de suiker en 2 eetlepels water al roerend aan de kook.

  2. Kook ze ongeveer 10 minuten.

  3. Zeef de bramen. Druk ze met de bolle kant van een lepel door een zeef. Het restant weggooien.

  4. Roer de custard in een kommetje met een klein beetje water tot dikke vla.

  5. Voeg de custard en eventueel de likeur aan de bramensaus toe en roer deze goed door.

  6. Helemaal laten afkoelen.