Kaastortellini
4-5 personen
De gevulde pastaringetjes die wij als tortellini kennen hebben volgens de overlevering hun oorsprong in Bologna. Volgens de legende was de bedenker van dit gerecht een herbergier die Venus, Bacchus en Mars te logeren kreeg. De herbergier kon zijn ogen niet van Venus afhouden en begluurde haar door het sleutelgat. Maar… hij zag alleen haar navel. Dit inspireerde hem om een nieuwe pasta te maken in de vorm van de betoverende navel van Venus.
Je kunt dit gerecht van tevoren klaar te maken en in de koelkast te bewaren. Tegen etenstijd hoeft het alleen nog in de oven te worden gebakken.
Verwarm de heteluchtoven voor op 180˚ C
Ingrediënten:
440 / 450 g kaastortellini óf een andere gevulde pasta
1 eetlepel olijfolie
250 g champignons, in plakjes of kwarten
2 courgettes (500-600 g), zaadlijsten verwijderd en in blokjes gesneden
1 rode paprika, in blokjes gesneden
2 uien middelgroot, fijngesneden
700 ml pot gekruide tomatensaus
½ bosje peterselie, fijngeknipt
250 g belegen kaas bijvoorbeeld Goudse- of Beemster kaas, geraspt
Bereiden:
Breng in een flinke pan ruim water met zout aan de kook. Als het water kookt voeg je de tortellini toe en kook deze net niet gaar (al dente). Giet de pasta af en bewaar 100 ml van het kookvocht.
De tortellini gaan terug in de pan.
Verhit de olie in een koekenpan en roerbak hierin alle groente tot deze beetgaar zijn.
Schep de geroerbakte groente, pastasaus en de peterselie door de tortellini. Voeg indien nodig wat van het bewaarde kookvocht toe.
Vul een ovenschaal van ongeveer 3 liter met de pasta en strooi de kaas erover.
Bak het gerecht ongeveer 20 - 30 minuten in de oven. De bovenkant moet mooi lichtbruin zijn.