Vlierbloesemsiroop
4 - 5 flessen van 500 ml
Extra nodig: trechter en afsluitbare flessen die je kunt uitkoken. Bijvoorbeeld de 500 ml beugelflesjes van Grolsch.
Vlierbloesemsiroop kun je aanlengen water maar met bruiswater of met mousserende wijn is extra feestelijk. Met munt, aardbeien, bessen en een limoenschijfje ziet het drankje er top uit.
Deze siroop blijft ongeveer een jaar goed. Geopende fles in de koelkast bewaren.
Ik lees in veel recepten de toevoeging van citroenzuur, verkrijgbaar bij een drogist of Marokkaanse / Turkse winkel. Het maakt de siroop langer houdbaar. Gebruik ongeveer 20 g per liter vocht. Je voegt dit dan toe na stap 7.
Ingrediënten:
flink wat vers geplukte vlierbloesems, 20 tot 30 schermen
2 bio-citroenen in schijven/stukken, goed schoongeboend
ongeveer 2 liter water
1 kg (riet) suiker per liter water
Bereiden:
Schud de vlierbloesems goed uit. Verwijder de grootste bloemstelen.
De bloemschermen gaan met de citroenparten en het water in een pan met deksel. Zorg dat de bloesems goed onder water staan. Leg eventueel een bord op de bloemschermen.
Zet de pan op een koele plek en laat de vlierbloesem samen met de citroen 1- 2 dagen trekken in het water.
Giet het bloesemwater door een zeef. Gooi de bloesems en de citroen weg.
Daarna giet je het bloesemwater nog een keer door een natgemaakte kaas- of theedoek (zonder luchtjes) maar je kunt ook een koffiefilter gebruiken.
Giet het bloesemwater in een maatbeker en bereken zo hoeveel suiker je nodig hebt. Verhouding 1 : 1.
Verwarm het bloesemwater met de suiker.
De suiker moet helemaal oplossen. Laat de siroop 3 - 4 minuten pruttelen.
Zet de flessen op een theedoek. Zet een trechter op de fles en giet de siroop in de goed uitgekookte flessen en sluit deze gelijk af.