Asperges met kervelboter

4 personen

De kervelboter is lekker met asperges, beenham, aardappeltjes gekookt of gebakken en een gekookt (kwartel) eitje. Je kunt natuurlijk ook wat gesmolten boter op tafel zetten om over de asperges gieten.

In plaats van te spuiten kun je de boter ook strak oprollen in folie. In de koelkast laten opstijven en als je de boter gaat gebruiken in plakken snijden.

Ingrediënten:

  • kervel, ongeveer 40 g blaadjes

  • 100 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur

  • (zee)zout en versgemalen witte peper

  • ½ theelepel citroensap

  • 2 kg asperges, geschild met een dunschiller vanaf ongeveer 3 cm onder het kopje naar het uiteinde toe. Snij de houtige uiteinden af, meestal 2 tot 3 cm.

  • zout en snufje suiker

Bereiden:

  1. Was de kervel goed onder de koude kraan. Pluk de blaadjes van de steeltjes en dep ze goed droog.

  2. Pureer de kervel. Dat kan met een vijzel, blender of met de hakmolen van de staafmixer.

  3. Roer de boter eerst smeuïg en roer er dan de kervelpuree door.

  4. Maak op smaak met zout en peper.

  5. Spuit een toef van de kervelboter op de borden.

  6. Heb je geen asperge pan, dat is geen probleem. Breng in een ruime platte pan water met wat zout en een snuf suiker aan de kook. De asperges moeten plat in de pan kunnen liggen en net onder water staan.

  7. Als het water kookt gaan de asperges precies 10 minuten in de pan.

  8. Met een schuimspaan uit de pan halen en even laten uitlekken.

DSCF3366.jpg
DSCF3343.jpg