Heksensoep

8 personen
Deze heerlijke wintersoep is natuurlijk niet alleen voor Halloween op 31 oktober. Hallow-e’en of wel All Hallows Eve is Allerheiligenavond, de avond voor 1 november. In de Keltische kalender begint het jaar op 1 november (Samhain) en is 31 oktober oudejaarsavond
Mis je wat vlees in de soep? Voeg dan 150 g uitgebakken gerookte spek- of chorizo blokjes toe.
De rode peper kan worden vervangen door wat sambal oelek of tabasco
Ingrediënten voor de soep:
800 g pompoen dat zijn ongeveer 2 oranje- of flespompoenen, geschild, pitten verwijderd en in blokjes gesneden
3 eetlepels olijfolie
twee uien, grofgesneden
1 winterwortel, geschild en grof gesneden
1 prei, goed gewassen en in ringetjes gesneden
2 stengels bleekselderij, in maantjes gesneden
2 teentjes knoflook, grofgesneden
1 rode peper, zonder pitjes fijngesneden. Als je niet van pittig houdt dan laat je dit weg.
2 theelepels milde paprikapoeder
1 takje verse tijm
1 takje rozemarijn
2 liter tuinkruidenbouillon, heet
Ingrediënten voor de gebakken paddenstoelen:
1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel roomboter
500 – 700 gram paddenstoelen naar keuze: portebello’s, champignons, kastanjechampignons, oesterzwammen etc.
1 ui middelgroot, fijngesneden
1 sinaasappel, alleen de rasp
peterselie, fijngeknipt
peper, versgemalen en evt. wat zout
Bereiden:
Verhit 3 eetlepels olijfolie in een soeppan.
Roerbak de pompoen, uien, wortel, prei, bleekselderij, knoflook en rode peper ongeveer drie minuten op middelhoog vuur.
Voeg de takjes tijm en de rozemarijn toe en roerbak deze even mee.
Voeg de tuinkruidenbouillon toe en breng de soep opnieuw aan de kook.
Laat de soep ongeveer 15 minuten koken.
Als de soep wat is afgekoeld pureer je hem met de staafmixer of in de keukenmachine. Van te voren de takjes van de tijm en rozemarijn verwijderen :)
Het moet een mooie gladde, licht gebonden soep worden.
Snijd ondertussen de paddenstoelen in plakken en kwarten en scheur de oesterzwammen in stukjes.
Rasp de schil van de schoongeboende sinaasappel, maar gebruik niet het wit. Zet de rasp apart.
Verhit de olie met de boter in een grote koekenpan.
Roerbak de paddenstoelen met de ui een minuut of vijf op hoog vuur.
Maak op smaak met peper en zout.
Verdeel de sinaasappelrasp en de peterselie over de paddenstoelen
Warm de gepureerde soep nog even goed door en voeg de vulling van paddenstoelen toe. Of verdeel de soep over de borden/ kommen en verdeel daar de paddenstoelen over. Of omgekeerd.