Babi Ketjap

4 personen
Heb je de tijd om dit gerecht een dag van te voren maken dan wordt het daar nog lekkerder van. Liever wat meer pit, voeg wat sambal oelek toe. Liever wat minder zoet vervang de ketjap manis door ketjap sedang die is minder zoet.
Ingrediënten:
600 g schouderkarbonade of speklapjes, bot/ zwoerd verwijderd en in dobbelstenen gesneden
½ theelepel peper
2 eetlepels arachide- of zonnebloemolie
3 uien middelmaat, grofgesneden
3 teentjes knoflook, fijngesneden
150 ml heet water
2 eetlepels bakgember, fijngesneden
2 eetlepels azijn
4 eetlepels ketjap manis
evt. 1 theelepel aardappelzetmeel
Bereiden:
Bestrooi het vlees met de peper en braad het daarna in de olie tot het lichtbruin van kleur is.
Bak de uien en de knoflook even mee.
Voeg het water, bakgember met wat van het gembervocht, azijn en de ketjap toe.
Laat het gerecht zeker 40 minuten tot een uur op een klein pitje sudderen tot het vlees zacht is. Als je de spekje lang laat sudderen voeg eventueel wat extra water toe.
Haal de spekjes uit de pan en kook de saus wat in of roer 1 theelepel aardappelzetmeel los met een heel klein beetje water en roer dit door de saus. De saus krijgt hierdoor ook een mooie glans.