Noorse vissoep

4 personen
Deze goed gevulde, gebonden vissoep hebben we gegeten in Odda aan het Hadangerfjord. Een heerlijke soep, maar heel eenvoudig te maken met veel groente, verse vis, en kruiden.
Je hebt ongeveer 500-600 g ongekookte groente nodig. Dat kan pastinaak, prei, knolselderij, venkel, wortel, aardappel en paprika zijn. Hou bij het koken wel rekening met de verschillende kooktijden van de groenten.
Ook voor de vis zijn ook allerlei combinaties mogelijk met witvis, kabeljauw of skrei (Noorse kabeljauw), pangasius, zalm, mosselen en andere schaal- en schelpdieren. Gebruik je diepvriesvis laat deze dan van tevoren ontdooien en dep ze goed droog
Ingrediënten:
50 g roomboter, ongezouten
50 g bloem
1 liter visbouillon van 2 visbouillonblokjes of gebruik een visfond
1 pastinaak, geschild in niet te kleine stukken
1 ½ stengel bleekselderij, in maantjes
2 wortelen, geschild in schijfjes
1 venkel, in niet te kleine stukken. Bewaar wat van het venkelgroen voor de garnering
1 kleine prei, in dunne ringen + wat extra fijngesneden prei
1 rode paprika, in blokjes
300 g kabeljauw of pangasiusfilet, in flinke dobbelstenen
250 g zalm zonder vel, in flinke dobbelstenen
150 gram (gepelde) garnalen
2 theelepels citroensap
1- 2 eetlepels dille, fijngesneden
1-2 eetlepels platte peterselie en/of selderijblad, fijngesneden
evt. handje babyspinazie voor garnering
versgemalen peper
100 ml kookroom
Bereiden:
Maak een roux door de boter te smelten en daar de bloem met een houten lepel doorheen te roeren. Zet het vuur laag en roer tot de bloem en de boter samen een bal vormen. Voeg beetje bij beetje de bouillon toe. Je kunt hier ook een garde voor gebruiken. Vaak wordt gezegd warme roux voeg dan koude vloeistof toe of omgekeerd. Ik merk daar nooit zoveel van, belangrijk is dat je goed roert.
Laat de gebonden bouillon een minuut of 5 doorkoken om de bloem goed te garen.
Doe dan de pastinaak, bleekselderij, wortelschijfjes en de venkel in de bouillon. Laat dit ongeveer 10 minuten zachtjes koken
De prei en de paprika gaan erbij.
Na een minuut of 5 gaan het citroensap en de room erbij.
Roer nog een keer goed om.
De vis en de garnalen gaan in de soep. Afhankelijk van de vis meestal een minuut of 5. Zeker niet te lang want dan worden de garnalen taai. Niet te veel roeren want de vis moet zo heel mogelijk blijven.
Schep de soep in de borden en bestrooi met de verse kruiden die je hebt en met wat van de extra fijn gesneden prei, wat babyspinazie en sprietjes wortel voor de looks.