Peperonata

4 - 6 personen

Vrijwel iedere streek in Zuid-Italië heeft een eigen peperonata gerecht. Peperonata is lekker met een stoere pasta, bijvoorbeeld penne of rigatone maar ook heerlijk op een bruchetta of als koud of warm bijgerecht bij vlees of vis. Peperonata wordt gemaakt met én zonder tomaten.

In de streek rond Rome wordt voor het opdienen een eetlepel afgespoelde kappertjes door het gerecht geroerd. In Sicilië gaan er o.a. aardappels en aubergine in.

Je kunt de peperonata romig maken door crème frâiche of mascarpone toe te voegen. Wees creatief met de paprika’s en gebruik gewone en puntpaprika’s rustig in verschillende verhoudingen. Altijd handig om wat peperonata in de diepvries op voorraad te hebben.

Ingrediënten

  • 4 paprika’s, kleur naar keuze, zonder pitjes in dunne reepjes gesneden

  • 2 rode puntpaprika’s, zonder pitjes in dunne reepjes gesneden

  • 2 eetlepels olijfolie

  • zout en versgemalen peper

  • eventueel snufje chilipoeder of een fijngesneden chilipeper

  • 2 (rode) uien in dunne halve ringen gesneden

  • 2 teentjes knoflook, geperst of fijngesneden

  • 1 kilo tomaten ontveld, pitjes verwijderd en in blokjes gesneden

  • verse of gedroogde oregano naar smaak

  • 1 – 2 eetlepels balsamico-azijn

  • 1 bosje peterselie of basilicum, fijngeknipt

  • eventueel crème frâiche of mascarpone

  • Parmezaanse kaas, geraspt

Bereiden

  1. Bak de paprika reepjes even in de olijfolie en stoof ze daarna 15 minuten zachtjes met het deksel op de pan.

  2. Voeg de uienringen, knoflook, oregano en de tomaten toe.

  3. Stoof dit samen nog eens 20 minuten.

  4. Maak op smaak met balsamico-azijn, zout, peper en eventueel wat fijngesneden chilipeper of chilipoeder.

  5. Zet het vuur héél laag en stoof dit samen nog 5 minuutjes.

  6. Als je de peperonata met pasta eet, kook de pasta dan beetgaar (al dente). Roer de peperonata door de pasta en warm deze nog even goed door.

  7. Verdeel de peterselie of basilicum over het gerecht.

  8. Roer er eventueel nog de crème frâiche of de mascarpone door.

  9. Geef de Parmezaanse kaas er apart bij.