Taartje met peren, blauwe kaas en walnoten

4 - 6 personen

Heteluchtoven voorverwarmen op 180 ˚ C

Je kunt dit taartje van tevoren maken en in de koelkast zeker een paar uur bewaren. Hou je nu niet zo van blauwe kaas dan is brie of geitenkaas ook prima. Het is een gerecht dat zich goed leent als lunch maar ook als voorafje met bijvoorbeeld wat groene salade. Als dessert zou ik het recept maken zonder de eieren, room en de bloem. Een glaasje dessertwijn of zoete sherry past daar prima bij. Ook leuk om te maken in kleine bakvormpjes.

Ingrediënten:

  • 3 tot 4 plakjes bladerdeeg, afhankelijk van de bakvorm

  • 75 g walnoten, fijngehakt en 4 – 5 hele walnoten voor de garnering

  • 2 eieren

  • 100 ml kookroom (light)

  • 2 theelepels bloem

  • 200 g blauwe kaas, naar keuze Gorgonzola, Roquefort, Danisch blue etc.

  • 2 Comice Doyenne of Lucas peren, zonder klokhuis, geschild en in partjes gesneden

  • 2 eetlepels gesmolten boter

  • 2 eetlepels honing, of naar smaak

  • versgemalen zwarte peper

  • tijm of rozemarijn

Bereiden:

  1. Ontdooi het bladerdeeg, leg de plakjes op elkaar en rol ze, op een met bloem bestoven werkblad, uit tot een rechthoek. Zorg ervoor dat de plak deeg wat groter is dan de bakvorm.

  2. Bekleed de ingevette bakvorm met het deeg en prik de bodem in met een vork.

  3. Strooi de gehakte walnoten over de bodem.

  4. Klop de eieren los met de room en de bloem

  5. Giet het eiermengsel in de vorm.

  6. Verdeel de kaas in brokjes over de vorm en daarna de peren.

  7. Leg de hele walnoten erop en bestrijk de peren en de walnoten met de gesmolten boter.

  8. Druppel de honing over te taart en draai er wat peper over.

  9. Bak het taartje in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.

  10. Garneer met wat van het gekozen kruid.