Vegetarische Wellington

6-8 personen
Maak de vulling van deze “Wellington” liefst een dag van tevoren zodat deze kan opstijven in de koelkast. Het eventueel overtollige deeg kan worden gebruikt om een decoratie mee te maken. Vastplakken met wat losgeklopte eierdooier.
Ingrediënten:
400 g spinazie, kort gekookt en héél goed uitgelekt in een zeef. Druk er met een lepel al het overtollige water uit. Hak de spinazie grof
2 eetlepels roomboter, ongezouten
1 eetlepel olijfolie
2 middelgrote preien, goed gewassen, in fijne ringetjes gesneden
6 takjes verse tijm, gerist
2 teentjes knoflook, uit de knijper of héél fijngesneden
500 g kastanjechampignons, schoongemaakt en in kwarten gesneden
200 g zachte geitenkaas, in stukjes
150 tot 200 g kastanjes, voorgekookt, gepeld en grof gehakt
wat bloem om mee te bestuiven
500 g bladerdeeg aan een stuk (bv. Tante Fanny)
1 eierdooier
1 – 2 eetlepels melk
Bereiden:
Verhit de boter samen met de olijfolie in een ruime pan.
Smoor de prei samen met de tijm en de knoflook ongeveer 5 minuten in de boter.
Haal de pan van het vuur en laat de prei wat afkoelen.
Roer de kastanjes, geitenkaas en spinazie erdoor.
Leg een flink stuk plastic folie op het aanrecht. Leg evt. 2 stroken naast elkaar en zorg dat het lang genoeg is om een flinke rol mee te maken.
Schep de groentemix aan de onderkant in het midden van de uitgespreide folie.
Probeer om zo strak mogelijk op te rollen. Draai de uiteinden van de folie aan zodat je een overal even grote cilinder krijgt.
Leg de groenterol in de koelkast om op te stijven.
Afbakken:
Verwarm de heteluchtoven voor op 200 ˚ C
Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol het bladerdeeg uit tot een rechthoek.
Leg de cilinder op het bladerdeeg. Vergeet niet de folie te verwijderen.
Klop de eierdooier los met de melk en kwast de randen van het bladerdeeg hiermee in.
Rol de vulling voorzichtig op in de bladerdeeg. Laat de naad wel overlappen maar verwijder het overtollige deeg. Vouw de zijkanten van de rol zoals je een pakje inpakt. En druk goed aan met je vingers of met een vork.
Leg de rol met de naad naar beneden op een bakblik bekleed met bakpapier.
Leg de rol zeker nog een uur in de koelkast maar tot de volgende dag kan ook. Voor een nog strakkere rol kun je hem nogmaals in de folie rollen.
Voor gebruik kwast je de rol in met het overgebleven losgeklopte ei
Maak met een scherp mesje, twee gaatjes aan de bovenkant van de rol zodat de stoom kan ontsnappen.
Bak de rol 30 tot 35 minuten tot hij er goudbruin uitziet.
Laat de rol even rusten voor je hem gaat aansnijden.