Cheesecake met gember en peer
8 - 16 personen
Verwarm de heteluchtoven voor op 175 ˚C en zet deze na het bakken van de bodem terug naar 150 ˚C
Extra nodig: springvorm van 23 cm Ø of zoals op de foto een rechthoekige vorm van 18 bij 27 cm.
Je kunt in plaats van de gemalen digestive koekjes met de gember ook gemalen gemberkoekjes gebruiken voor de bodem. Het is belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Geschikt als taart bij de koffie/thee maar zeker ook als desserttaart.
Ingrediënten voor de bodem:
250 digestive koekjes, fijngemalen
2 eetlepels bakgember of gemberbolletjes op siroop, fijngemalen
100 g roomboter, gesmolten
Ingrediënten voor de vulling:
3 – 4 stevige maar wel al rijpe peren, bijvoorbeeld doyenne du comice
250 g witte basterdsuiker
2 eetlepels limoen- of citroensap
600 g roomkaas, bijvoorbeeld MonChou of Philadelphia original
4 eieren (L)
2 eetlepels bakgember of gemberbolletjes op siroop, fijngemalen
60 g patentbloem
1 eetlepel maïzena
250 ml zure room
250 ml slagroom
2 eetlepels suiker
kaneelsuiker
Bereiden:
Bekleed een bakvorm met bakpapier. Het bakpapier voor de bodem kun je tussen de springvormrand en de bodem klemmen en de zijkant plak je vast met een beetje boter of bakspray.
Maal de koekjes met de gember in een keukenmachine.
Voeg de boter toe en meng dit samen goed.
Schep het mengsel in de springvorm, verdeel het gelijkmatig. Druk de koekkruimels met de bolle kant van een lepel goed aan.
Zet de vorm in de voorverwarmde oven op de onderste richel.
Bak de bodem 10 minuten en laat hem daarna afkoelen.
Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd ze in stukjes.
Verwarm 375 ml water met het citroensap en 100 g suiker in een pannetje.
Als het water kookt gaan de stukjes peer er in en zet je het vuur laag.
Laat de peer ongeveer 3-4 minuten in de vloeistof. Ze moeten niet uit elkaar vallen.
Giet de peren af in een zeef en laat ze helemaal uitlekken en afkoelen.
Klop de roomkaas met 150 g basterdsuiker luchtig en glad.
Voeg de gemalen gember toe.
Klop 1 voor 1 de eieren door de roomkaas.
Zeef de bloem met de maïzena boven de kom.
Doe de zure room erbij en klop dit nog even door.
Verdeel de perenstukjes op de bodem en schep daar het roomkaasmengsel op.
Bak de cheesecake op de onderste richel van de oven in ongeveer 80 – 90 minuten gaar. Hij mag nog wel iets wiebelen.
Zet de oven uit en laat de cheesecake afkoelen in de oven met de deur op een kier.
Zet hem daarna minstens 2 uur in de koelkast.
Verwijder de springvorm, daarna kun je de kanten strak bijsnijden. De laag peren komt dan mooi in zicht.
Voor het serveren klop je de slagroom stijf met 2 eetlepels suiker. Spuit of schep dit op de cake en daarna bestrooi je de cheesecake met kaneelsuiker. Verdeel wat gemberstukjes over de cake als decoratie.