Poffertjes
Ongeveer 80 poffertjes
Extra nodig: gietijzeren poffertjespan of een elektrisch poffertjesmaker. Eventueel een spuitfles waarmee je het beslag handig in de kuiltjes kunt gieten.
Een kleine portie is 12 poffertjes en een grote portie is 24 poffertjes.
Traditioneel horen poffertjes bij de kermis. In het openluchtmuseum in Arnhem staat een van de laatste, verplaatsbare poffertjeskramen van Nederland compleet met wandschilderingen en intieme coupés die afgesloten kunnen worden met gordijnen en lekker veel bling bling.
Poedersuiker en boter is de klassieke combinatie maar de keuze is reuze: kaneelsuiker, stroop, chocolade- aardbeiensaus met slagroom, (vanille) ijs, vers fruit, warme kersen etc.
De gist in het recept kan worden vervangen door 2 theelepels bakpoeder dan hoeft het beslag niet te rijzen.
Je kunt poffertjesbeslag niet bewaren. Beter om alles op te bakken. Je kunt ze in de koelkast enkele dagen te bewaren. Voor gebruik de poffertjes op te piepen in de oven. De gebakken poffertjes in de diepvries bewaren kan ook.
Ingrediënten:
7 g gedroogde gist
300 g tarwebloem óf 150 g tarwebloem en 150 g boekweitmeel
2 theelepels suiker
½ theelepel zout
400 ml volle melk, kamertemperatuur
2 eieren ( L)
40 g gesmolten boter + boter om de pan in te vetten
Bereiden:
Los de gist op in een klein beetje lauwe melk.
Roer In een beslagkom de bloem, suiker en het zout door elkaar.
Klop de 2 eieren één voor één door het meel samen met 1/3 tot de 1/2 van de melk.
Klop dit tot een stevig beslag met zo min mogelijk klontjes en voeg dan beetje bij beetje de rest van de melk toe.
Doe de opgeloste gist erbij en roer opnieuw goed door.
Meng de gesmolten maar niet te hete boter door het beslag.
Dek de kom af en zet deze ongeveer 1 uur op een warme plek.
Voor je gaat bakken roer je het beslag even kort door.
Zet de poffertjespan op de warmtebron en vet deze goed in met boter. Prik een klont boter aan een vork en vet de hiermee pan in of smelt de boter en vet de pan in met een kwastje
Vul de holletjes voor de helft met beslag.
Keer de poffertjes om wanneer ze van onderen bruin en van boven droog zijn.
Prik de poffertjes aan een vork en draai ze om. Even de slag te pakken krijgen.
Bestrooi de poffertjes dik met poedersuiker en leg er een klontje roomboter boven op.