Salade met gegrilde peer, blauwe kaas en walnoten

4 personen

Ingrediënten voor de salade:

  • 2 rijpe maar wel stevige peren, bijvoorbeeld Doyenne du Comice, Williams peer of Anjou peer (mooi rood)

  • klontje boter

  • 30 g walnoten, ongezouten. Als je geen krakend vers gebrande walnoten hebt rooster ze dan in een oven op 175 ˚C ongeveer 8 minuten en keer ze halverwege om. Of in een koekenpan kan ook. Als ze beginnen te kleuren gelijk uit de koekenpan halen. Ongeveer 1 uur laten rusten.

  • gemengde sla naar keuze: bijvoorbeeld Romeinse-, krul-, veldsla en waterkers. Geen rucola.

  • kervel of peterselie

  • 200 g blauwe schimmelkaas naar keuze mild of wat pittiger

Ingrediënten voor de vinaigrette:

  • 1 eetlepel honing

  • 1 eetlepel gladde mosterd

  • 1 eetlepel balsamico azijn

  • 4 eetlepels walnotenolie

  • 2 eetlepels olijfolie

  • zout en peper naar smaak

Bereiden:

  1. Was de sla en draai ze droog in de slacentrifuge.

  2. De sla gaat op een schaal of verdeel ze over 4 bordjes.

  3. Was de peren en verwijder het klokhuis. Je kunt ze schillen maar het hoeft niet. Snijdt de peren in plakjes van ongeveer een ½ cm dik.

  4. Vet de grillpan in met wat boter en gril de plakjes peer.

  5. Verdeel de peer over de sla.

  6. Verkruimel de blauwe kaas hierover.

  7. Hak de walnoten grof of hou ze heel en verdeel de walnoten over de sla.

  8. Verdeel de kervel of de peterselie over de salade.

  9. Klop voor de vinaigrette de honing samen met  balsamico azijn en de mosterd in een kommetje. Voeg hier beetje bij beetje de notenolie en de olijfolie bij, terwijl je blijft kloppen. Proef en maak eventueel nog op smaak met zout en peper.

  10. Verdeel een deel van de vinaigrette over de salade en zet de rest in een apart kommetje op tafel.