Ovenschotel met bloemkool, gehakt en puree
4 - 5 personen
Verwarm de heteluchtoven voor op 180 ˚C
Ingrediënten:
1 bloemkool middelgroot, schoongemaakt en in kleine roosjes
500 - 600 g half om half gehakt
1 ui, fijngesneden
1 rode puntpaprika, fijngesneden
1 – 2 theelepels Italiaanse- of Provençaalse keukenkruiden, naar smaak
zout en versgemalen peper
Ingrediënten voor de puree:
1 kg kruimige aardappelen, geschild en in gelijke stukken gesneden
40 g boter
100 ml melk, heet
1 eierdooier
zout en versgemalen peper
Ingrediënten voor de bechamel kaassaus:
30 g boter
30 g bloem
500 ml melk
zout en versgemalen peper
200 g geraspte kaas, belegen, extra belegen óf pittig.
Bereiden:
Kook de bloemkoolroosjes in ruim water met wat zout ongeveer 6 minuten. Giet ze af in een vergiet.
Zet tegelijkertijd de pan met de aardappelen op en kook deze gaar in ruim water met zout in ongeveer 20 minuten.
Giet de aardappelen af en voeg de boter en melk toe. Stamp dit tot een puree. Roer de eierdooier erdoor en maak op smaak met zout en peper.
Smelt de boter in een koekenpan op een matig vuur en bak de gehakt rul met de ui en de paprika en Italiaanse- of Provençaalse kruiden en zout en peper.
Schep de puree in een ovenschaal.
Schep het gehakt op de puree.
Verdeel de bloemkoolroosjes over het gehakt.
Maak de kaassaus door de boter in een steelpan te smelten. Voeg hier de bloem bij. Meng de bloem goed door de boter en laat dit samen 1 minuut bakken. Voeg beetje voor beetje de melk toe. Voeg pas nieuwe melk toe als de melk in het mengsel is opgenomen. Laat de saus nog een minuutje pruttelen.
Voeg 150 g van de geraspte kaas toe en proef.
Maak op smaak met zout en peper.
Verdeel de kaassaus over de bloemkoolroosjes en strooi de rest van de kaas over de saus.
Zet de schaal 15 minuten in de voorverwarmde oven. Schakel de laatste 5 minuten de grill in voor een mooi bruin korstje.
Heb je de bloemkoolschotel van tevoren gemaakt en in de koelkast bewaard dan is de oventijd natuurlijk langer.