Brood met gedroogde vijgen en venkelzaad

Brood met gedroogde vijgen en venkelzaad

Voor 1 broodje

Voor het afbakken: verwarm je de oven met onder- en bovenwarmte voor op 220 ˚C en zet een laag ovenschaaltje met water op de bodem.

Tip om het deeg te laten rijzen: het is soms niet zo makkelijk om een goede plek te vinden om deeg te laten rijzen. De ideale temperatuur is tussen de 26 en 28 ˚ C. Ik heb geen rijsoven maar wel een combimagnetron én een bakoven. Ik verwarm de combimagnetron voor op 30 ˚C. Als ik het deeg er inzet gaat de combimagnetron uit en de deur dicht. Dit werkt tot nu toe goed.

Dit is een heel makkelijk broodje om te maken. Het past goed bij een borrelplankje maar ook bij een salade met kaas zoals de salade met gegrilde peren, blauwe kaas en walnoten.

Ingrediënten:

  • 15 g verse gist of 1 zakje instant gist van 7 g

  • 125 ml lauwwarm water

  • 125 g patentbloem

  • 1 theelepel zout

  • 125 volkoren tarwebloem

  • 15 g boter, op kamertemperatuur

  • 150 g gedroogde vijgen in reepjes gesneden

  • 3 theelepels venkelzaad

Bereiden:

  1. Meng de gist met het water en laat dit even staan.

  2. Zeef de patentbloem met het zout in een kom en roer de volkoren tarwebloem erdoor.

  3. Wrijf met je vingers de boter door de bloem.

  4. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en giet het gistmengel hierin. Kneed tot een samenhangend deeg.

  5. Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkvlak ongeveer 10 minuten tot het deeg mooi elastisch is geworden.

  6. Voeg de gedroogde vijgen en het venkelzaad  erbij en kneed het deeg nog 1 minuut door.

  7. Druk de vijgen zoveel mogelijk naar binnen want in de oven willen die nogal snel verbranden.

  8. Vorm een ovaal broodje van het deeg.

  9. Leg het brood in een beslagkom en dek af met een vochtige theedoek.

  10. Laat het brood op een warme plaats 1 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.

  11. Druk het deeg uit tot een vierkante lap uit en kneed het daarna nog een keer goed door.

  12. Bekleed een bakplaat met bakpapier en laat het deeg opnieuw 1 uur rijzen tot het volume van het broodje is verdubbeld. Ook onder een vochtige theedoek.

  13. Bak het brood 30 minuten op de onderste richel in de oven tot de korst mooi goudbruin is en het brood hol klinkt als u op de onderkant klopt.

  14. Bestrijk de bovenkant van het brood met water en laat het op een rooster afkoelen.