Pasta Bolognese
4 personen
Deze saus kan in 30 minuten klaar zijn maar je kunt hem ook lekker laten sudderen, daar worden de smaken alleen maar beter van. Voeg dan wel wat meer bouillon toe voor het inkoken. Heb je tijd maak de saus een dag van tevoren. Nog beter voor de smaak van het gerecht.
Opties:
1. Vervang de vleesbouillon door rode wijn.
2. Kook voor wat extra pit 3 fijngesneden gedroogde chilipepers mee.
3. Week 10 g funghi porcini in 125 ml lauw water. Hak de paddenstoelen fijn en smoor ze mee in de saus in plaats van de bouillon.
4. Gebruik half-om-half gehakt en bak wat champignons mee.
Ingrediënten voor de Bolognesesaus:
1 eetlepel olijfolie
75 g gerookte spekblokjes of pancetta
1 ui, fijngesneden
2 knoflookteentjes, fijngesneden
1 wortel, in kleine blokjes gesneden
1 stengel bleekselderij, fijngesneden
300 g rundergehakt
400 g tomatenblokjes met het vocht, uit blik
2 eetlepels tomatenpuree
1 laurierblaadje
1 theelepel (verse) oregano of tijm
100 ml rundvleesbouillon
zout en peper naar smaak
Ingrediënten voor de pasta:
350-400 g droge of verse spaghetti of een andere pasta naar keuze
Parmezaanse kaas, vers geraspt of een kaas naar keuze. Voor kinderen is jong belegen lekker.
eventueel verse basilicum
Bereiden:
Verhit de olijfolie in een stoof- of koekenpan en bak de spekblokjes met de ui, knoflook, wortel en de bleekselderij ongeveer 5 minuten.
Voeg het gehakt toe en bak tot het mooi bruin kleurt.
Schenk de bouillon erbij en laat enkele minuten inkoken.
Voeg tomatenblokjes, tomatenpuree, laurier, kruiden, zout en peper toe.
Laat 30-45 minuten zachtjes sudderen, roer af en toe om. Verwijder aan het eind van de kooktijd het laurierblaadje.
Kook ondertussen de pasta in een pan met ruim water en zout. Volg de gebruiksaanwijzing op het pak.
Serveer de saus met de gekozen pasta en de kaas.