Dadel-mascarponetaart
8 personen
Dit is echt een lekker toetje en nog lekkerder met een bolletje vanilleijs erbij. Serveer deze taart als toetje liefst een beetje warm. Afgekoeld bij de koffie of thee is de taart ook heerlijk.
Verwarm de heteluchtoven voor op 180 ˚C
Extra nodig: rechthoekige bakvorm van 10 x 34 cm met een losse bodem. Keramische bakbonen of gedroogde bonen.
Ingrediënten voor het kokosdeeg:
90 g rijstebloem
60 g patentbloem
100 g koude boter in blokjes + een klontje boter om de bakvorm in te vetten of bakspray
2 eetlepels poedersuiker
25 g gedroogde kokosrasp
100 g amandelmarsepein, geraspt
4 -6 eetlepels koud water
Ingrediënten voor de vulling:
200 g (medjoul) dadels, zonder pit in de lengte in vieren gesneden
2 eieren (L)
2 theelepels custardpoeder
125 ml mascarpone
2 eetlepels witte basterdsuiker
80 ml slagroom
2 eetlepels geschaafde amandelen
eventuele garnering: munt en limoen
Bereiden:
Vet de bakvorm in met boter of bakspray.
Zeef de rijste- en de patentbloem in een kom.
Wrijf de boter met de vingers door het deeg zodat er een kruimelig geheel ontstaat.
Roer de poedersuiker, kokosrasp en de amandelmarsepein hierdoor.
Voeg 4 eetlepels koud water toe en kneed het deeg tot een samenhangende geheel.
Is het deeg nog te droog voeg dan wat extra water toe.
Maak een mooie rol van het deeg en verpak deze strak in plasticfolie. Het deeg gaat 15 minuten in de koelkast.
Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier uit tot het groot genoeg is om de vorm mee te bekleden.
Leg het deeg in de vorm en snijd de randen bij.
De vorm gaat nu weer 15 minuten in de koelkast. Dit voorkomt krimp bij het bakken.
Leg een vel bakpapier op het deeg en verdeel hier een laag keramische bakbonen of de gedroogde bonen over.
Bak de bodem 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Verwijder het bakpapier en de vulling en zet de bodem nog 5 minuten in de oven voor een mooie bruine kleur.
Laat de bodem even afkoelen.
Verdeel de dadels over de bodem.
Klop de eieren samen met de custardpoeder, mascarpone, basterdsuiker en de room glad.
Schenk dit mengsel op de dadels.
Bak de taart 20 minuten op de onderste richel in de oven.
Strooi het amandelschaafsel erover en bak de taart dan nog eens in 10 minuten mooi goudbruin.
De taart moet net stijf zijn.
Garneer met munt en limoen of naar wens