5 óf 7 schaft met mosterdsaus
4 personen
Vijfschaft is een streekgerecht uit de provincie Utrecht. Tijdens de vorstperiode kon er niet op het land worden gewerkt. Er werd voor de maaltijd gebruik gemaakt van producten uit de wintervoorraad. Aardappelen, wortelen, uien, bruine bonen en appelen konden goed bewaard worden en waren meestal wel in huis. Serveer je er worst en spek bij dan wordt het zevenschaft genoemd.
Oorspronkelijk is het gerecht met gedroogde bruine bonen die een nacht van tevoren in de week worden gezet. Basis: 250 g gedroogde bruine bonen gaan in een kom met ruim water. Als de bonen zijn geweekt giet je het weekwater af en spoel je de bonen af onder koud stromend water. Zet een pan op met 1 liter water en de gewelde bonen. Breng de bonen aan de kook zonder deksel. Schep het schuim dat zich vormt tijdens het koken af met een lepel. Als het water kookt, zet je het vuur lager en laat je de bonen 60 tot 90 minuten zachtjes sudderen met het deksel schuin op de pan. Voeg pas tegen het einde van de kooktijd zout toe want zout kan de kooktijd verlengen. Zodra de bonen zacht en gaar zijn, giet je ze af in een vergiet.
Mocht je daar nu geen tijd of zin in hebben neem dan een pot bruine bonen.
Ingrediënten voor de zevenschaft:
1 slagersrookworst, geweld en in plakjes gesneden
200 g spekjes, uitgebakken
800 g vastkokende aardappelen, geschild en in gelijke stukken verdeeld
2 uien, gepeld en in halve ringen gesneden
2 flinke wortels, geschild en in blokjes gesneden
2 appels, vroeger zal dit zeker een goudrenet zijn geweest, dat is een echte bewaar appel. Elstar, Wellant, Breaburn, alle friszure appels zijn geschikt. Geschild, klokhuis verwijderd en daarna in partjes gesneden
250 g bruine bonen, geweekt en gaar gekookt of 1 pot bruine bonen, 400 g uitlekgewicht
Ingrediënten voor de mosterdsaus:
25 g boter
30 g bloem
250 - 300 ml melk
4 augurken, in blokjes gesneden
2 eetlepels gladde mosterd
1 eetlepel grove mosterd
25 g zilveruitjes
Bereiden:
Breng in een pan water aan de kook en zet het vuur dan laag zodat het niet meer kookt. Wel de rookworst circa 20 minuten.
Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook. Kook de aardappelen en de uien in circa 15 minuten gaar.
Voeg na 10 minuten van de kooktijd van de aardappelen de wortelen toe en de appelblokjes weer twee minuten later.
De bruine bonen gaan erbij als de aardappelen gaar zijn. Heb je bruine bonen uit een pot spoel deze dan af in een zeef onder de kraan voor je ze aan het gerecht toevoegt.
Warm de bonen even goed door tot het hele gerecht goed warm is.
Giet het kookwater af.
Breng het gerecht op smaak met wat zout en versgemalen peper.
Verdeel de uitgebakken spekjes en de rookworst over de vijfschaft.
Bereiden mosterdsaus:
Smelt de boter in een steelpan.
Voeg de bloem toe.
Voeg terwijl je blijft roeren beetje bij beetje de melk toe.
Voeg de mosterd, augurken en zilveruitjes toe aan de saus.
De saus ongeveer 5 minuten zachtjes laten garen. Wel blijven roeren.
Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.