Roomkwark met (bloed) sinaasappel

4 personen

Er zijn verschillende soorten bloedsinaasappelen. De meest bekende is de Siciliaanse. Bloedsinaasappelen zijn lekker maar ze zijn meestal lastig te schillen dus je kunt ze beter met een scherp mesje dun schillen en dan de partjes tussen de vliezen uit snijden. Dat gaat heel gemakkelijk.

Over het algemeen zijn bloedsinaasappelen zoeter dan andere sinaasappels. Eenmaal uitgeperst fermenteert het sap snel en moet het dezelfde dag gebruikt of gedronken worden. Je kunt het sap wel net als gewoon sinaasappelsap invriezen.

In Nederland zijn bloedsinaasappels te koop van december tot april.

Ingrediënten:

  • 3 (bloed) sinaasappels + eventueel voor de garnering ½ sinaasappelschijven

  • 500 g magere kwark

  • 200 ml slagroom, 35 % vet

  • 3 eetlepels suiker

  • 4 eetlepels cruesli of een ander krakertje zoals gehakte geroosterde nootjes of een wafeltje.

Bereiden:

  1. Schil de sinaasappels met een schep mesje en snijd al het wit van de sinaasappel weg.

  2. Snijd daarna de partjes tussen de vliesjes uit. Doe dit boven een kom zodat je het sap ook opvangt.

  3. Snijd de partjes nog een keer door.

  4. Zet 4 eetlepels sap met partjes apart.

  5. Klop de slagroom met de suiker stijf.

  6. Spatel de kwark erdoor zodat de roomkwark luchtig blijft.

  7. Spatel de rest van de sinaasappel partjes en het sap door de roomkwark.

  8. Zet de roomkwark een paar uur in de koelkast om wat op te stijven.

  9. Schep 1 eetlepel van de sinaasappelpartje en wat sap in een glas. Verdeel de kwark erover en garneer met wat halve sinaasappelschijven en bijvoorbeeld cruesli of naar wens.