Tomaatjes drogen in de oven

1 - 2 potjes

Gedroogde tomaten in olijfolie kun je overal kopen. Toch is het de moeite waard om ze zelf te maken. Deze tomaten uit de oven zijn eigenlijk half gedroogd en daardoor sappiger. Uiteraard kun je ook grote tomaten drogen. Snijd ze dan in vieren en de droogtijd in de oven wordt dan langer. Wil je ze gelijk of binnen 1 of 2 dagen gebruiken dan kun ze in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Maar wil je ze toch ongeveer 4 - 5 weken goed houden dan is het verstandig om een pot(jes) te steriliseren en de tomaatjes te bewaren in olijfolie. De olijfolie kun je overigens ook heel goed gebruiken als basis voor een vinaigrette of dressing. De tomaatjes kunnen zonder olie ook heel goed in de diepvries worden bewaard.

Verwarm de heteluchtoven voor op 100˚C

Ingrediënten:

  • 1 kg rijpe kleine tomaten zoals bijvoorbeeld cherry, roma of tasty tom

  • 4 tenen knoflook, fijngesneden

  • zout en versgemalen peper

  • verse of gedroogde kruiden, zoals rozemarijn, tijm, basilicum en oregano

  • extra vierge olijfolie

  • eventueel 1 of 2 laurierblaadjes

Bereiden:

  1. Verwijder de kroontjes van de tomaten, was ze grondig en droog ze met keukenpapier.

  2. Snijd de kleine tomaten doormidden en grote tomaten in vieren. Je hoeft de zaadlijsten niet weg te halen.

  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

  4. Verspreid de tomaatjes met de snijkant naar boven over het bakpapier.

  5. Verdeel de knoflook, kruiden, zout en peper over de tomaatjes.

  6. Schuif de plaat in de oven 1 richel van onderen en laat de tomaatjes minimaal 2,5 - 3 uur drogen, met de deur op een kier. Zo kan het vocht goed weg uit de oven. De oventijd is afhankelijk van hoe groot de partjes zijn, soms moeten ze langer in de oven.

  7. Proef de tomaatjes na 2,5 uur. Ze zijn klaar als er bijna geen vocht meer in de tomaten zit, maar ze moeten ook niet helemaal hard zijn.  Zijn ze niet droog genoeg dan gaan ze weer terug in de oven.

  8. Als de tomaatjes klaar zijn laat ze dan afkoelen in de oven met de deur op een kier.

  9. Ga je de tomaatjes binnen 2 dagen gebruiken dan kun je ze in een bakje in de koelkast bewaren.

  10. Wil je de tomaatjes langer bewaren kook dan 1 of 2 weckpotjes uit. De tomaatjes gaan in de pot (jes) en vul deze af met extra vierge olijfolie. Zorg ervoor dat de tomaatjes helemaal onder de olie staan en dek ze eventueel af met laurierblad. Sluit de pot goed af. Zo kun je ze in de koelkast 4- 5 weken bewaren.