Citroenpudding
8 personen
Dit familierecept van oma Truus kreeg ik van haar dochter Tineke die deze pudding nog regelmatig maakt.
De pudding kan ook in een vorm of vormpjes worden gemaakt want ze is stevig genoeg om te storten. Daarna mooi versieren met dat wat past bij de frisse citroensmaak van de pudding.
Een echte feestpudding …!
Wat past bij deze pudding als garnering…? Slagroom natuurlijk met bijvoorbeeld nogatinekruimels, bitterkoekje, kaneelstengels, vanillewafels, lange vingers, geroosterde amandelen, cantuccini of amaretti maar ook een coulis van rood fruit of (gemarineerde) aardbeien enzovoort.
Ingrediënten:
4 eieren (L) gescheiden in dooiers en eiwitten + eventueel 1 extra eiwit om de vormpjes mee in te kwasten
150 g witte basterd- of poedersuiker
sap van 2 citroenen aangevuld met water of rijnwijn tot 200 ml
10 g witte gelatine
snufje zout
Bereiden:
Zet de gelatine in koud water om te weken.
Klop in een kom die je ook op een pan met heet water kunt zetten de dooiers met de suiker tot een dikke en luchtige massa.
Zet de kom op een pan met kokend water. De kom mag het water niet raken (au bain-marie).
Voeg nu al kloppend en beetje bij beetje het citroensap toe aan de dooiers.
Klop tot je ziet dat de massa gaat binden.
Haal de kom van de pan.
Knijp de gelatine goed uit en meng deze met de opgeklopte eierdooiers.
Zet de kom apart tot de massa lobbig begint te worden. Dat gaat het snelst door de kom in een teiltje met koud water te zetten.
Klop ondertussen de eiwitten met een klein beetje zout stijf. Gebruik hiervoor een brandschone kom en garde. Je kunt deze even inwrijven met de binnenkant van de uitgeperste citroen, wel met keukenpapier nadrogen. Dan weet je zeker dat de kom vetvrij is.
Zijn de dooiers wat afgekoeld en lobbig geworden dan kan het eiwit erdoor worden gespateld.
Schep of spuit de pudding in een schaal of glaasjes. Of gebruik een puddingvorm (pjes) die ingekwast zijn met eiwit of omgespoeld met koud water.
Garneer de pudding naar wens.