Filosoof

4 - 5 personen

Een gerecht waar je restjes van allerlei groenten goed in kwijt kunt. Vervang bijvoorbeeld de wortelen door pastinaak, schorseneren of maak er een mix van. De aardappelpuree door aardappel- met knolselderijpuree. De bruine bonen door kidneybonen en mais enzovoort. Heb je weinig tijd dan kan kant en klare aardappelpuree natuurlijk ook.

Je kunt de filosoof een dag van tevoren maken en afgedekt met folie in de koelkast bewaren. Verwijder de folie voor het afbakken. Het gerecht moet dan wat langer in de oven om goed warm te worden. Waar de naam filosoof vandaan komt voor dit gerecht….?

Verwarm de heteluchtoven op 180 ˚ C

Ingrediënten:

  • 1 eetlepel olijfolie + 2 eetlepels boter + extra boter voor de puree

  • 750 g sukadelappen, in niet te kleine blokjes gesneden. Op kamertemperatuur.

  • 3 middelgrote uien, in halve ringen gesneden

  • 2 flinke eetlepels bloem

  • 400 ml runderbouillon

  • 2 eetlepels balsamicoazijn

  • 1 kg kruimige aardappelen, geschild gewicht, in gelijke stukken gesneden

  • scheutje melk

  • 1 eierdooier

  • 500 g wortelen, geschild en in gelijke stukken gesneden

  • 500 g knolselderij, geschild en in gelijke stukken gesneden

  • 2 niet te grote appels, geschild en in blokjes gesneden

  • 1 klein potje bruine bonen, uitgelekt en afgespoeld onder de kraan

  • 200 g belegen kaas, geraspt of in mini blokjes gesneden

  • panko of paneermeel

Bereiden:

  1. Verhit de olie met 2 eetlepels boter in een braadpan.

  2. Bak hierin de dobbelstenen vlees lichtbruin.

  3. Voeg de uien toe en bak deze 3 minuten mee.

  4. Bestrooi de uien en het vlees met de bloem en roer alles goed door elkaar.

  5. Voeg de bouillon en de balsamicoazijn toe en laat het vlees op een laag vuurtje gaar worden. Afhankelijk van het vlees zal dat 2 – 3 uur zijn. Roer regelmatig even door, ook goed over de bodem van de pan, want het wil nog wel eens wat aanzetten.

  6. Kook de aardappels in licht gezouten water gaar.

  7. Maak er daarna een luchtig puree van met wat boter, een eierdooier en een scheutje melk.

  8. Blancheer de wortel- en de knolselderij blokjes vijf minuten in kokend water.

  9. Even uit laten lekken in een vergiet en dan in wat boter bakken.

  10. Voeg na 5 minuten de appelblokjes erbij en bak dit samen nog ongeveer 5 minuten.

  11. Verdeel het vlees over de bodem van een ingevette ovenschaal.

  12. De wortels, knolselderij en de appelblokjes gaan op het vlees.

  13. Dan een laag met de bruine bonen, afgedekt met de kaas.

  14. Maak een dakje van de aardappelpuree en bestrooi deze met panko of paneermeel en leg her en der een vlokje boter.

  15. Zet de schaal in de voorverwarmde oven en laat het gerecht in een half uur goed heet worden.