Aardbeien-rabarberjam

Voor 3  - 4 potjes van 350 ml

Rabarber heeft weinig pectine. Aan geleisuiker is pectine toegevoegd dat is een verdikkingsmiddel en dat zorgt er voor dat de jam gaat geleren. Je kunt ook gewone suiker gebruiken dan moet de jam worden ingekookt tot de juiste dikte. De jam wordt ook wel zoeter van smaak.

Deze jam is 1 jaar houdbaar. Geopende potjes kun je ongeveer 3 weken in de koelkast bewaren.

Extra nodig: 3 – 4 uitgekookte (gesteriliseerde) jampotjes en labels.

Ingrediënten: aardbeien-rabarberjam:

  • 500 g schoongemaakte rabarber, stukjes gesneden

  • ½ citroen, sap

  • 500 g geleisuiker- speciaal voor een halfzoete jam of 1 kg suiker

  • ¼ theelepel vanille-essence

  • 750 g aardbeien in stukjes gesneden

Bereiden:

  1. De rabarber met de suiker, citroensap en de vanille-essence op een heel zacht vuurtjes zetten tot er voldoende vocht uit de rabarber is gekomen.

  2. Zet het vuur dan wat hoger zodat de massa gaat borrelen. Kook de rabarber op een matig vuur 10 minuten en roer regelmatig

  3. Voeg de aardbeien toe en breng de jam al roerend opnieuw aan de kook. Laat de jam 1 minuut borrelend koken. Eventueel afschuimen.

  4. Zet de potjes op een theedoek. Schep eerst een klein beetje van de jam in de potjes en vul ze daarna voorzichtig tot net onder de rand. Maak de randen zonodig schoon en draai de deksels op de potjes en zet ze 5 minuten op de kop.

  5. Draai als de potten zijn afgekoeld evt. het deksel nog wat aan.

  6. Vermeld de datum en de inhoud op de labels.