Varkenshaasje met champignonroomsaus

4 personen

Lekker met nieuwe aardappeltjes, frietjes, pasta en op stokbrood enzovoort. Groente na keuze want er past veel bij dit gerecht.

Ingrediënten:

  • 2 varkenshaasjes (ongeveer 600 g)

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 2 x 1 eetlepel roomboter

  • zout en versgemalen zwarte peper

Ingrediënten saus:

  • 300 g champignons, schoongeveegd, stukje van het steeltje verwijderd en in kwarten gesneden

  • 1 teentje knoflook, fijngesneden

  • 1 sjalotje, fijngesneden

  • 200 ml room culinair

  • 100 ml kippenbouillon

  • 50 ml droge witte wijn of 1 eetlepel citroensap

  • tijmblaadjes, gerist

  • peterselie, fijngeknipt

Bereiden:

  1. Haal het vlees zeker een half uur van tevoren uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen.

  2. Goed droog deppen met keukenpapier en bestrooien met zout en peper. Is het einde van de varkenshaas erg dun sla het dan om en bindt het op met keukentouw.

  3. De olie gaat met 1 eetlepel boter in een koekenpan. Neem in verband met de champignons een niet te kleine pan.

  4. Bak de varkenshaasjes op een middelhoog vuur 4 – 5 minuten per kant mooi goudbruin en van binnen rosé.

  5. Je kunt de varkenshaasjes ook dichtschroeien en dan in de oven met onder- en bovenwarmte laten nagaren. Maak dan wel gebruik van een oventhermometer. De haasjes moeten een kerntemperatuur van 64˚ C bereiken.

  6. Haal het vlees uit de pan/oven en wikkel het losjes in aluminiumfolie. Te strak ingepakt verlies het vlees zijn lekkere korstje.

  7. Maak de saus in dezelfde koekenpan maar veeg eerst het vet uit de pan.

  8. Smelt de 2e eetlepel roomboter en bak hierin op een laag vuurtje de sjalot en de knoflook even aan. Niet bruin laten worden.

  9. De champignons gaan erbij en roerbak dit samen 4 – 5 minuten.

  10. Blus af met de witte wijn of  1 eetlepel citroensap.

  11. Giet de kippenbouillon erbij en laat dit 2 minuten zachtjes koken.

  12. Voeg de room en de tijm toe. Gebruik de tijm naar smaak. Dit gerecht kan best wat hebben.

  13. De saus zachtjes laten sudderen tot deze wat is ingedikt, 5 – 7 minuten.

  14. Snijd het vlees in plakjes en serveer met de saus. Bestrooi het gerecht met de fijngeknipte peterselie.