3 x Hollandse nieuwe
4 personen
Een seizoensrecept van nieuwe aardappelen, nieuwe haring en zeekraal. Het zijn drie echt Hollandse producten die in juni weer verkrijgbaar zijn.
o Het nieuwe aardappel seizoen loopt van juni tot en met september.
o Haring wordt het hele jaar gevangen maar in de winter is de haring vrij mager. In het voorjaar zit er veel voedsel in het water en gaat de vis groeien. Half mei heeft de vis als het goed is een vetpercentage van boven de 16% en heet dan maatjesharing. Op de juiste manier gekaakt, gepekeld en gefileerd krijgt de vis dan het predicaat Hollandse Nieuwe. Haring mag alleen Hollandse Nieuwe heten als de vis in de periode van 1 mei tot en met 31 augustus van het lopende kalenderjaar is gevangen en mag in de periode van 1 mei tot en met 30 september van datzelfde kalenderjaar onder die naam worden verkocht.
o Zeekraal groeit op de kwelders, aan de rand van de zee. Wordt ook wel hanepoot of zouterik genoemd. Het seizoen voor zeekraal loopt vanaf begin mei tot begin september. Daarbuiten is zo nu en dan gekweekte zeekraal uit Frankrijk, Engeland, Portugal, Israël of zelfs Mexico verkrijgbaar.
Ingrediënten:
400 g nieuwe aardappelen (liefst Opperdoes ronde) goed gewassen, oogjes verwijderd en eventueel geschrapt
2 eetlepels limoensap
6 eetlepels olijfolie, extra vierge
50 g zeekraal (2 minuten geblancheerd) of 2 eetlepels kappertjes . Knip de zeekraal in ongeveer gelijke stukjes
4 haringen, in stukjes gesneden
1 appel, geschild of ongeschild , in kleine blokjes gesneden
flinke hand verse dille, fijngesneden
zout en witte peper
Bereiden:
Breng in een pan licht gezouten water aan de kook.
Als het water kookt gaan de aardappeltjes in de pan. Kook de aardappeltjes in ongeveer 5 – 8 minuten net gaar.
Meng het limoensap met de olijfolie, de geblancheerde zeekraal, dille en de appel. Breng nog wat op smaak met zout en peper.
Giet de aardappelen af in een vergiet en koel ze onder de koude kraan.
Pel de schil van de aardappeltjes en snijd ze eventueel nog een keer door. Zodat het ongeveer gelijke delen aardappel zijn,
De aardappelen mogen nog lauwwarm zijn als je ze door de dressing husselt.
Meng als laatste de haring door de salade.
Zet de salade tot gebruik in de koelkast