Rawon
4 personen
Kruidige, krachtige rundvleessoep oorspronkelijk afkomstig uit Soerabaja de hoofdstad van Oost-Java. De gedopte en gefermenteerde kluwaknoten die in de soep worden gebruikt vind je in de Indonesische toko of Aziatische supermarkt. Je kunt dit gerecht ook inkoken en als stoofpot eten. Laat dan het deksel van de pan zodat het gerecht kan inkoken en gebruik geen extra zout.
Ingrediënten:
1 kilo rib- of sucadelappen, in niet te kleine stukken gesneden
2 runderbouillonblokjes
3 sprieten sereh, gekneusd
4 blaadjes daoen djeroek
·3 blaadjes djeroek poeroet
2 eetlepels gula djawa (javaanse suiker)
halve eetlepel tamarindepasta (assem)
eventueel ½ theelepel zout of naar smaak
eventueel ½ theelepel witte peper of naar smaak
Ingrediënten voor de boemboe:
4 kluwaknoten, geweekt in kokend heet water
5 sjalotten, grof gesneden
4 tenen knoflook, alleen gepeld
1 theelepel trassi
5 kemirinoten, 10 minuten gepoft in de oven op 160˚ C
5 cm gember of laos, geschild
5 cm kurkuma, geschild of 1 theelepel gemalen kurkuma
1 Spaanse rode peper (lombok) of 2 rawits, zaadjes verwijderd en grof gesneden
1 theelepel ketoembar
1 theelepel djinten
flinke scheut olie
Bereiden:
Breng 1,5 liter water met de bouillonblokjes aan de kook.
Het gesneden vlees gaat in de kokende bouillon. Zet het vuur laag en laat het vlees een uur zachtjes sudderen.
Neem een bakje en overgiet de kluwaknoten met kokend heet water. Laat ze rustig weken.
Maal in de keukenmachine, blender of met de hakmolen de ingrediënten voor de boemboe tot een gladde pasta.
Verhit een flinke scheut olie in een hapjespan en fruit de boemboe, sereh, daoen salam en de djeroek poeroet blaadjes zachtjes en roer regelmatig zodat de boemboe niet aanbakt.
Fruit de boemboe ongeveer 10 minuten.
Voeg de boemboe toe aan het vlees.
Voeg nu ook de gula djawa en de tamarindepasta bij het vlees.
Lekker zachtjes laten sudderen met het deksel op de pan tot het vlees mals en gaar is. Het moet echt uit elkaar vallen. Zeker 1,5 uur, maar waarschijnlijk langer afhankelijk van de kwaliteit van het vlees.
Misschien moet je nog wat extra water toevoegen.
Vis de kruiden uit de soep.
Maak eventueel nog wat op smaak met zout en peper.
Serveer de rawon na keuze met rijst, taugé, gekookt ei, sambal badjak, gebakken uitjes en emping of kroepoek.