Nasi goreng
4 personen
Nasi is een restjes gerecht van gekookte en daarna gebakken rijst. Rijst van gisteren of uit de diepvries is prima. Gebruik nooit warme rijst dan wordt de nasi plakkerig. Lekker met pindasaus, kroepoek, atjar, in de lengte gehalveerde in de olie gebakken rijpe (bak)bananen en natuurlijk een gebakken ei of een omeletje.
De boemboe kun je ook prima kant en klaar kopen.
Ingrediënten voor de boemboe:
2 rawits (lomboks) of kleine Spaanse peper zonder zaad, fijngesneden of een theelepel sambal oelek
1 ½ theelepel trassi
1 theelepel laos
1 ½ theelepel gemalen korianderzaad (ketoembar)
1 theelepel gemalen komijnzaad (djinten)
1 eetlepel olie
Ingrediënten gebakken rijst:
300 – 400 g witte rijst, koud
125 g gerookte spekblokjes
300 g nasivlees of kipfilet. Vaak is nasivlees wat grof gesneden en is het beter om het vlees nog een keer door te snijden
2 uien (M), fijngesneden
3 teentjes knoflook, geperst
1 prei, alleen het wit, fijngesneden
1 kleine winterpeen of drie worteltjes, geschrapt en fijngesneden
100 g witte- of spitskool, fijngesneden
100 g taugé
2 eetlepels ketjap manis
3 eetlepels sojasaus (kikkoman)
2 bolletjes gember, fijngesneden of 2 theelepels bakgember
bosje selderij, alleen de blaadjes, fijngesneden
beetje boter of olie
4 eieren
Bereiden:
De peper, trassi, laos, ketoembar en djinten met een eetlepel olie fijnwrijven in een kleine vijzel met de stamper. Wrijf de kruiden tot een pasta ( boemboe). Trassi ruikt sterk maar dat verdwijnt bij het bakken
Bak de spekblokjes in de wok/bakpan zachtjes uit.
Schep de blokjes uit de pan en bak in het achtergebleven vet het nasivlees
Voeg de ui en de knoflook bij het vlees en bak dit samen even op.
Dan gaan de prei, wortel, taugé en witte kool in de wok (pan) en schep alles goed om.
Voeg de boemboe toe en roerbak dit samen 2 minuten
De afgekoelde rijst gaat erbij.
Maak op smaak met de ketjap manis, sojasaus en de gember.
Blijf omscheppen totdat de rijst heet en gebakken is.
Voeg op het laatst het selderijblad toe.
Bak spiegeleieren in de boter of de olie of klop de eieren los met een beetje melk en peper en iets zout en bak 4 dunne omeletjes.