Pannenkoeken
Voor 10 dunne pannenkoeken
Je hebt voor het bakken van pannenkoeken echt geen pak pannenkoekenmix nodig. Dit gaat net zo snel en is ook nog eens (veel) goedkoper
Ik gebruik voor het bakken van pannenkoeken altijd 2 bakpannetjes die speciaal voor pannenkoeken zijn. Dat gaat super goed de pannetjes zijn niet zwaar zodat je de pannenkoeken goed om kunt flippen en zo gaat bakken lekker vlug.
Laat het beslag een zeker een half uurtje en liever langer rusten voor je gaat bakken. Klop voor je gaat bakken het beslag nog een keer goed door. Eventuele klontjes zijn dan meestal ook verdwenen.
Aan het pannenkoekenbeslag kunnen ook extraatjes zoals vanillesuiker óf kaneel óf citroenrasp worden toegevoegd.
Pannenkoeken blijven in de koelkast 3 - 4 dagen goed en je kunt overgebleven pannenkoeken ook invriezen.
Ingrediënten:
2 eieren (L)
500 ml volle of halfvolle melk of een plantaardige melk
250 g patent- of tarwebloem
¼ theelepel zou
(ongezouten room) boter of olie
Bereiden:
Zeef de bloem met het zout boven een beslagkom. Voeg de eieren en de helft van de melk toe en klop met een mixer of garde een glad beslag.
Schenk de rest van de melk erbij en klop tot een glad en niet te dik beslag. Dek de kom af en zet het beslag minimaal 30 minuten in de koelkast.
Vet een bakpan van ongeveer 24/ 25 cm Ø in met een klontje boter of wat olie.
Schep een soeplepel beslag in de pan en draai de pan rond zodat de hele bodem bedekt is.
Laat de pannenkoek 2 – 3 minuten op middelhoog vuur bakken tot de bovenkant droog begint te worden. Dat zie je ook aan de bubbeltjes die in het deeg verschijnen. Dan pas draai je de pannenkoek met een spatel of met een handige flip om.
Bak de pannenkoek nog 1 min.
Herhaal met de rest van het beslag.
De pannenkoeken kun je warm houden door ze af te dekken met aluminiumfolie, een deksel of een ander bord tot al het beslag gebruikt is.