Uiensaus

4 - 6 personen

Super simpele saus, past goed bij (lekkere) braadworstjes of een gehaktbal, puree, rode kool met appelmoes of een andere wintergroente. Ook prima bij stamppot in plaats van jus.

Je kunt alle soorten ui gebruiken voor dit recept. Witte uien hebben over het algemeen een wat scherpere en pittiger smaak dan rode. Rode uien hebben een milde tot matig scherpe smaak met een lichte zoetigheid.

Heel lang geleden van slager Jan in Oudwijk geleerd dat je worstjes op een heel laag vuur moet bakken in wat boter of olie. De worstjes kunnen ook onder de grill of op de BBQ worden gelegd.

Ingrediënten:

  • 1 klontje (ongezouten) roomboter

  • 500 g (witte, rode of bruine) uien, gepeld en in dunne halve ringen gesneden

  • ½  theelepel suiker

  • iets zout

  • 2 teentjes knoflook, uit de pers

  • 1 blaadje laurier

  • ½ theelepel paprikapoeder

  • 2 eetlepels patent bloem

  • 500 ml kippen- of groentebouillon

  • ½ theelepel worcestersaus

  • 1 – 2 eetlepels balsamico azijn

  • verse tijm gerist en fijngehakt of gedroogde tijm

  • zout en versgemalen zwarte peper

Bereiden:

  1. Smelt de boter in een pan.

  2. De uien, suiker, zout, laurier en de knoflook 10 minuten zachtjes smoren in de boter. De uien mogen niet bruin worden.

  3. Verdeel de bloem over de uien en bak dit samen  2 minuten zodat de bloem kan garen anders krijg je een melige saus.

  4. Giet beetje bij beetje al roerend de bouillon bij de saus.

  5. Maak op smaak met de worcestersaus, balsamico en de tijm .

  6. Dit samen 15 minuten laten sudderen.

  7. Vis de laurier uit de saus.

  8. Maak eventueel nog wat op smaak met zout en versgemalen peper.