Rabarbersiroop

Ongeveer 1 liter

Extra nodig: uitgekookte fles(jes) én een trechter

Variatie: voeg een stukje verse gember van ongeveer 5 cm toe, geschild en in stukjes gesneden met het sap en de rasp van 1 goed schoongeboende sinaasappel.

Er zijn meerdere soorten rabarber en ze variëren sterk in kleur. Heb je een erg lichte kleur dan kun je een paar aardbeien meekoken met de rabarber voor wat meer rood.

Aanlengen met (bruis) water maar ook lekker met tonic.

Ingrediënten:

  • 1 kg rabarber, gewassen en in stukjes gesneden

  • 1 liter water

  • 300 g suiker

  • sap van 1 limoen

Bereiden:

  1. De rabarber met het water aan de kook brengen. Laat dit samen 15 minuten zachtjes koken tot de rabarber zacht is. Niet roeren zodat het sap helder blijft.

  2. Leg een kaasdoek of een theedoek (zonder wasverzachter lucht) in een zeef.

  3. Zeef je de vloeistof boven een schone pan en laat het zo rustig een uurtje staan tot de rabarber helemaal is uitgelekt.

  4. Breng het uitgelekt sap weer aan de kook.

  5. Voeg de suiker en het limoensap toe.

  6. Laat dit samen een paar minuten doorkoken

  7. Zet de fles(jes) op een theedoek en giet met behulp van een trechter de kokend hete vloeistof in de flesjes. Gelijk afsluiten en aflaten koelen.

  8. De siroop is minstens een jaar houdbaar. Aangebroken fles bewaren in de koelkast.