Rendang van jackfruit

4 personen

Een Jackfruit (nangka) kan wel 40 kg worden. Het zijn de grote groene een beetje stekelige  vruchten van een boom die oorspronkelijk in India en op Sumatra groeide. Tegenwoordig groeit de boom overal in Azië, Oost-Afrika en Latijns-Amerika. De structuur van de vrucht lijkt op draadjesvlees. De smaak van de Jackfruit is neutraal maar de vrucht neemt heel makkelijk smaak van kruiden en specerijen aan.

In dit recept kom je, al is het echt wel anders,  door de boemboe en de structuur van de vrucht dichtbij een rendang van rundvlees.

Geef er rijst, atjar, geraspte kokos, gefruite uitjes etc. bij.

Je kunt ook een kant en klare boemboe voor rendang gebruiken. Dan is dit opeens ook nog een snel gerecht.

Ingrediënten:

  • 2 blikjes jackfruit van 400 ml

  • 400 ml kokosmelk

  • 1 stengel sereh (citroengras)

  • 2 blaadjes djeroek poeroet ( kaffir limoen)

  • 2 laurierblaadjes

  • 1 eetlepel azijn

  • 2 eetlepels ketjap manis

  • 1-2 eetlepels sojasaus

  • verse koriander, fijngeknipt

  • 100 ml water

Ingrediënten voor de boemboe:

  • 1 eetlepel sambal oelek

  • 2 theelepels korianderpoeder

  • 1 1/2   theelepel komijnpoeder

  • 4 cm verse gember, geschild of 1theelepel gemberpoeder

  • ½ theelepel laos

  • ½ theelepel kurkuma

  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker

  • 3 teentjes knoflook, gepeld

  • 4 sjalotten of 1 ui, gepeld en grofgesneden

  • 75 gr cashewnoten óf 3 kemiri noten, gepoft en geraspt of 6 kleine theelepels kemiri pasta

  • 2 x 1 eetlepel arachide- of zonnebloemolie

Bereiden:

  1. Spoel de jackfruit goed af met koud water en laat ze in een zeef uitlekken.

  2. Kemiri noten poffen in de oven op 150 ֠ C

  3. Maak de boemboe door alle ingrediënten samen met 1 eetlepel olie in de keukenmachine of hakmolen te pureren tot een kruidenpasta.

  4. Verhit de 1 eetlepel olie in een pan en fruit de boemboe op een niet te hoog vuur ongeveer 2 – 3 minuten. Je ziet dat er wat olie uit de pasta begint los te laten.

  5. Voeg het jackfruit hierbij en roer om.

  6. De kokosmelk samen met de sereh, djeroek poeroet, laurier, azijn ketjap,sojasaus en 100 ml water gaan erbij.

  7. Stoof dit samen ongeveer 45 minuten met het deksel op de pan. Af en toe even roeren.

  8. Daarna nog 15 minuten zonder deksel op de pan.

  9. Bestrooi ruim met koriander.