Koude soep van Opperdoezer ronde met pancetta

4 personen of 8 glaasjes voor een buffetje of als amuse

Extra nodig: staafmixer of blender

Opperdoezer ronde aardappeltjes zijn van mei tot oktober verkrijgbaar.

Ik vond dit recept op de website www.opperdoezerronde.nl.  Je vind hier nog veel meer recepten met dit bijzonder lekkere aardappeltje.  Eerlijk gezegd stelde ik mij niet zo veel voor bij koude aardappelsoep vooral niet met de 40 jaar geleden in Scandinavische jeugdherbergen geserveerde versie in gedachte.

Maar dit soepje is echt iets heel anders. Ook geschikt voor bijvoorbeeld een buffetje of een picknick.

 Je kunt de soep 1 dag van tevoren maken. De soep liever niet invriezen. Aardappelsoep wordt meestal wat slijmerig en room kan bij verwarming gaan schiften.

Ingrediënten:

  • 6 – 7 bosuitjes, buitenste velletje afgepeld en in ringetjes gesneden

  • 4 stengels bleekselderij, in boogjes gesneden

  • 500 g Opperdoezer Ronde, geschild en in gelijke stukjes gesneden

  • 25 g ongezouten roomboter

  • 100 ml Martini Bianco

  • 1 liter kippenbouillon of 1 liter water met 3 kippenbouillon tabletten

  • 125 ml kookroom

  • 100 g pancetta, fijngesneden

Bereiden:

  1. Hou van het nog niet helemaal donkergroene deel van de bosui wat apart voor garnering.

  2. Smelt de boter in een soeppan. Bak de bosui, bleekselderij en aardappel 2 minuten op middelhoog vuur zonder ze bruin te laten worden. Voeg de martini bianco en de kippenbouillon toe en laat op laag vuur 20 minuten zachtjes koken.

  3. Neem de pan van het vuur en als de soep wat is afgekoeld pureer deze dan met de staafmixer of in de blender glad.

  4. Roer de kookroom door de soep.

  5. Laat de soep minimaal 1 uur in de koelkast afkoelen.

  6. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de pancetta op een zacht vuur knapperig. Laten uitlekken op keukenpapier.

  7. Verdeel de soep over kommen of glaasjes, garneer met de bosui en de pancetta.