Tarte tatin met krieltjes en cherry tomaatjes

Voorgerecht 4 personen, hoofdgerecht 2 personen

Een gerecht van Yoram Ottolenghi uit zijn kookboek “Plenty”. Zoete gekarameliseerde aardappeltjes en tomaatjes.  Echt een heerlijk recept en met een groene salade een complete (vegetarische) maaltijd.

Je kunt de taart ruim van te voren maken en 24 uur in de koelkast bewaren tot je hem gaan afbakken voor gebruik.

Ik heb wel iets aan het recept veranderd omdat karamel maken op een hoog vuur en roeren met een houten lepel zoals voorgeschreven bij mij altijd verbrande karamel oplevert.

Extra nodig: 1 vorm van 22 cm Ø of 4 kleine vormpjes

Ingrediënten:

  • 200 gram cherrytomaatjes, doormidden gesneden

  • 2 eetlepels olijfolie, plus extra om over de tomaten te sprenkelen

  • 500 gram krielaardappeltjes, met schil, roseval- of aardappeltjes culinair. Op de foto Opperdoezer ronde, die hebben een iets grotere maat.

  • 1 grote ui, in dunne ringen

  • 40 gram fijne kristalsuiker

  • 10 gram boter

  • 1 eetlepel water

  • 3 takjes oregano of gedroogde oregano maar dan iets minder

  • 150 gram harde geitenkaas, in plakken of geraspt

  • 1 rol rond bladerdeeg, koelvers of 5 plakjes bladerdeeg uit de diepvries ontdooid.

  • zout en zwarte peper

Bereiden:

  1. Verhit de heteluchtoven tot 130°.

  2. Leg de tomaatjes met de snijkant naar boven op een kleine bakplaat.

  3. Sprenkel er wat olijfolie over en bestrooi ze met zout en peper.

  4. Zet ze 45-60 minuten in de oven.

  5. Kook intussen de aardappeltjes in water met wat zout net gaar.

  6. Giet ze af en laat ze afkoelen.

  7. Snijd ze dan in 2 cm dikke plakken. Je kunt de bolle kantjes eraf snijden zodat je allemaal mooi plakjes hebt.  

  8. Bak de ui zachtjes in olie met wat zout goudbruin.

  9. Vet de taartvorm in met wat olie en bekleed de bodem met bakpapier.

  10. Maak de karamel door de boter met de suiker en 1 eetlepel water zachtjes te smelten.

  11. Draai de pan regelmatig zachtjes rond en kook tot je ziet dat de kleur veranderd naar lichtbruin schuimig. Het schuim trekt wat weg, de karamel moet helder lichtbruin van kleur zijn. Dan is hij goed…….!

  12. Giet de karamel in de taartvorm en beweeg deze, zodat de karamel gelijkmatig over de bodem uitloopt. Lukt dat niet helemaal is geen probleem want door de warmte in de oven loopt de karamel ook weer wat uit.

  13. Pluk de oreganoblaadjes van de takjes en strooi ze over de karamel.

  14. Leg de aardappelschijfjes dicht tegen elkaar aan op de karamel.

  15. Druk de tomaatjes en de uien in de open ruimten en bestrooi naar smaak met zout en peper.

  16. Verdeel de geitenkaas gelijkmatig over de tomaatjes en de uien.

  17. Snijd een ronde lap uit het deeg met een 3 cm groter doorsnede dan de vorm, leg hem over de taartvulling en druk de rand rondom langs de aardappel in de vorm.

  18. Gebruik je bladerdeeg uit de diepvries pel dan de plakjes bladerdeeg van het papier en stapel ze op elkaar. Rol het deeg uit tot een cirkel met een Ø van ongeveer 25 cm. Ik doe dat meestal op een vel met bloem bestoven bakpapier. Dan kun je de plak goed draaien en komt deze gemakkelijk los.

Afbakken:

Verwarm de heteluchtoven op 200 ˚C en na 15 minuten zet je de temperatuur terug naar 180 ˚C

  1. Bak de taart in totaal ongeveer 40 minuten in de voorverwarmde oven.

  2. Neem de taart uit de oven en laat hem 2 minuten staan.

  3. Zet een schaal omgekeerd op de vorm en keer het geheel in één snelle beweging om.

  4. Til de vorm van de taart af en dien de taart heet of warm op.