Spaghetti met sardientjes uit blik

4 personen

Ingrediënten:

  • 400 g verse of gedroogde spaghetti + wat kookwater

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 2 teentjes knoflook, uit de knijper

  • 1 – 2 theelepels oregano

  • 2 (oude) witte boterhammen of ongeveer 60 g panko

  • 1 kleine ui, fijngesneden

  • 2 rode pepers, fijngesneden of chiliflakes

  • 3 tomaten, zonder vel en pitjes, in blokjes gesneden

  • 2 – 3 blikjes sardientjes á 120 g

  • 40 – 50 g rucola of spinazie naar keuze

  • citroen, flinke kneep

  • zout en versgemalen peper naar smaak

  • eventuel Parmezaanse kaas, versgeraspt

Bereiden:

  1. Het brood zonder korst in dobbelsteentjes snijden. Bak het brood krokant door het 10 minuten in de oven op 180°C te zetten. Maal het brood als het is afgekoeld in een keukenmachine.

  2. Breng een pannetje met water aan de kook. Zet met een scherp mes een kruis in de tomaten. Dompel ze 30 seconden in het kokende water en schrik ze af onder de koude kraan. Ontvellen gaat dan gemakkelijk.

  3. Zet een pan op met ruim water en wat zout. Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing.

  4. Bak de knoflook zachtjes in de olie.

  5. Het gemalen broodkruim (panko) gaat bij de knoflook samen met de oregano.

  6. Bak dit samen heel lichtbruin en schep het dan op keukenpapier.

  7. Veeg de pan uit en giet wat olie van de sardientjes in de pan.

  8. Bak hierin op een zacht vuur eerst de ui en de peper wat aan en voeg daarna de tomatenblokjes toe.

  9. Snijd de sardientjes in niet te kleine stukjes. Ze gaan ook in de pan bij de rest.

  10. Giet de spaghetti af in een vergiet maar bewaar wat van het kookwater.

  11. Schep de spaghetti bij de andere ingrediënten en roer voorzichtig om.

  12. Mocht het gerecht te droog zijn voeg dan wat van het kookvocht toe.

    Roer de rucola of spinazie door de spaghetti en laat deze wat slinken. De rucola smaakt geslonken veel minder bitter.

  13. Maak op smaak met zout, versgemalen peper en een kneep citroensap.

  14. Bestrooi het gerecht met het broodkruim en naar wens met wat Parmezaanse kaas. Eigenlijk hoort er geen kaas op een pasta met vis maar in dit geval past het er wel bij.