Gevulde koolrolletjes
4 tot 6 personen, ongeveer 12 rolletjes
Heteluchtoven voorverwarmen op 180 ˚C
Door het paneermeel te vervangen door 2 extra eetlepels geraspte kaas is dit een koolhydratenarm gerecht.
Ingrediënten:
1 groene- of savooiekool
400 g half om half gehakt
150 g pancetta, in reepjes fijngesneden. Of gebruik prosciutto, spekreepjes of bacon.
1 – 2 teentjes knoflook, geperst of heel fijngesneden
1 kleine ui, fijngesneden
2 eetlepels peterselie, fijngesneden
2 eetlepels panko of paneermeel
2 eetlepels Parmezaanse kaas, vers geraspt
1 ei, losgeklopt
zout en versgemalen peper naar smaak
125 ml groente- of tuinkruidenbouillon
1 blik Italiaanse kerstomaatjes, 400 ml met vocht
chiliflakes
Bereiden:
Breng in een grote pan ruim water met wat zout aan de kook.
Haal de bladeren van de kool. Van de groene kool zijn de buitenste bladeren erg stug die kun je beter niet gebruiken.
Blancheer de koolbladeren 1-2 minuten tot ze soepel genoeg zijn om rond het vlees te wikkelen.
Er kunnen 4 koolbladeren per keer in de pan. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken en afkoelen in een vergiet.
Bak in een droge pan de pancetta op een zacht vuurtje wat uit.
Meng het gehakt met de pancetta, knoflook, ui, peterselie, panko, Parmezaanse kaas en het ei.
Vorm van het gehakt bolletjes van ongeveer 60 g per stuk.
Leg 2 koolbladeren op een snijplank en snijd de middennerf eruit. Leg de koolbladeren overlappend over elkaar. Combineer een groot blad met een klein blad.
Leg een rolletje gehakt iets onder het midden. Vouw het koolblad iets over het gehakt en vouw dan de zijkanten naar binnen. Rol verder op en leg het rolletje in een schaal met de naad onder.
Meng de kerstomaatjes en het vocht met de bouillon. Schenk dit over de rolletjes.
Bestrooi met wat chiliflakes en dek de schaal af met een deksel of aluminiumfolie.
Bak de rolletjes 35 minuten in de oven.
Deksel/ folie van de schotel halen en nog een paar minuten onder de grill zetten voor wat kleur.