Basisbouillon van rund, kip, vis of groente

Het is handig om zelfgemaakte bouillon in porties in de diepvries te hebben. Maak de bouillon als je tijd hebt en de ingrediënten voorhanden zijn.

Een bouquet garni bestaat uit tijm, peterselie, laurier en lavas maar je kunt ook foelie en rozemarijn gebruiken.

Voor een extra heldere bouillon laat je een opgeklopt eiwit op de al gezeefde bouillon meekoken. Het eiwitschuim neemt alle eventueel achtergebleven onrechtmatigheden op. Schep het gestolde eiwit met een schuimspaan van de bouillon.

Runderbouillon 1,5 liter

Ingrediënten:

  • 500 g runderpoulet of 1 flinke runderschenkel

  • 1 ui, gepeld

  • 2 wortels, gewassen en grofgesneden

  • 2 stengels bleekselderij, grofgesneden

  • 1 prei, grofgesneden en daarna goed gewassen

  • 1 teen knoflook, gekneusd

  • 10 zwarte peperkorrels, gekneusd

  • bouquet garni

  • zout naar smaak

  • 2 liter water

Bereiden:

  1. Breng alles samen langzaam aan de kook.

  2. Schep het schuim dat boven komt drijven af.

  3. Sudder de bouillon 3-4 uur.

  4. Giet de inhoud van de pan door een zeef  in een schone pan.

  5. Breng de bouillon op smaak met zout.

  6. Leg een natgemaakte linnen of theedoek in een zeef en schenk de bouillon erdoor in een schone pan. Gebruik een theedoek zonder wasmiddel of wasverzachter geurtjes.

  7. Je kunt de bouillon ontvetten door met een lepel het gestolde vet van de afgekoelde bouillon te scheppen.

Kippenbouillon 1,5 - 2 liter

Ingrediënten:

  • ½ soepkip of 4 kippenbouten

  • 1 ui, gepeld

  • 2 wortels, grofgesneden

  • 2 stengels bleekselderij, grofgesneden

  • 1 prei, grofgesneden

  • 1 teen knoflook, gekneusd

  • bouquet garni

  • zout naar smaak

  • 10 zwarte peperkorrels, gekneusd

  • 2,5 liter water

Bereiden:

  1. Breng alles samen langzaam aan de kook.

  2. Schep het schuim dat boven komt drijven af.

  3. Sudder de bouillon 2 á 3 uur.

  4. Giet de inhoud van de pan door een zeef in een schone pan.

  5. Breng de bouillon op smaak met zout.

  6. Helemaal laten afkoelen en het gestolde vet van de soep scheppen.

Visbouillon 1,5 liter

Ingrediënten:

  • 1 kg visafval (koppen, graten en afsnijdsels)

  • 1 ui, gepeld

  • 2 wortels, grof gesneden

  • 1 stengels bleekselderij, grof gesneden

  • ½ venkelknol

  • 1 prei, grof gesneden

  • 1 teen knoflook, gekneusd

  • eventueel 1 glas droge witte wijn,

  • bouquet garni

  • zout naar smaak

  • 10 zwarte peperkorrels, gekneusd

  • 2 liter water

Bereiden:

  1. Verwijder de kieuwen en ogen uit de vissenkoppen en was de graten goed want bloed kan de bouillon bitter maken.

  2. Breng alles samen langzaam aan de kook.

  3. Schep het schuim dat boven komt drijven af.

  4. Sudder de bouillon 30 minuten.

  5. Giet de inhoud van de pan door een zeef  in een schone pan.

  6. Breng de bouillon op smaak met zout.

  7. Helemaal af laten koelen en het vet eraf scheppen

Groentebouillon 1,5 liter

Ingrediënten:

  • 1 eetlepel olijfolie, traditioneel

  • 3 uien, grofgesneden

  • 4 stengels bleekselderij, grofgesneden

  • 2 winterwortels, grofgesneden

  • 3 stelen prei, grofgesneden

  • 2 tenen knoflook, gepeld

  • bouquet garni

  • zout naar smaak

  • 10 peperkorrels gekneusd

  • 2 liter water of kooknat van groente

Bereiden:

  1. Fruit alle groenten in een grote pan 5 – 7 minuten in de olie en voeg daarna het water en bouquet garni toe.

  2. Sudder de bouillon 1,5 uur op een laag vuur.

  3. Schep het schuim dat boven komt drijven af.

  4. Giet de inhoud van de pan door een zeef  in een schone pan.

  5. Breng de bouillon op smaak met zout.

  6. Helemaal af laten koelen en het vet eraf scheppen/