Basisbouillon van rund, kip, vis of groente
Het is handig om zelfgemaakte bouillon in porties in de diepvries te hebben. Maak de bouillon als je tijd hebt en de ingrediënten voorhanden zijn.
Een bouquet garni bestaat uit tijm, peterselie, laurier en lavas maar je kunt ook foelie en rozemarijn gebruiken.
Voor een extra heldere bouillon laat je een opgeklopt eiwit op de al gezeefde bouillon meekoken. Het eiwitschuim neemt alle eventueel achtergebleven onrechtmatigheden op. Schep het gestolde eiwit met een schuimspaan van de bouillon.
Runderbouillon 1,5 liter
Ingrediënten:
500 g runderpoulet of 1 flinke runderschenkel
1 ui, gepeld
2 wortels, gewassen en grofgesneden
2 stengels bleekselderij, grofgesneden
1 prei, grofgesneden en daarna goed gewassen
1 teen knoflook, gekneusd
10 zwarte peperkorrels, gekneusd
bouquet garni
zout naar smaak
2 liter water
Bereiden:
Breng alles samen langzaam aan de kook.
Schep het schuim dat boven komt drijven af.
Sudder de bouillon 3-4 uur.
Giet de inhoud van de pan door een zeef in een schone pan.
Breng de bouillon op smaak met zout.
Leg een natgemaakte linnen of theedoek in een zeef en schenk de bouillon erdoor in een schone pan. Gebruik een theedoek zonder wasmiddel of wasverzachter geurtjes.
Je kunt de bouillon ontvetten door met een lepel het gestolde vet van de afgekoelde bouillon te scheppen.
Kippenbouillon 1,5 - 2 liter
Ingrediënten:
½ soepkip of 4 kippenbouten
1 ui, gepeld
2 wortels, grofgesneden
2 stengels bleekselderij, grofgesneden
1 prei, grofgesneden
1 teen knoflook, gekneusd
bouquet garni
zout naar smaak
10 zwarte peperkorrels, gekneusd
2,5 liter water
Bereiden:
Breng alles samen langzaam aan de kook.
Schep het schuim dat boven komt drijven af.
Sudder de bouillon 2 á 3 uur.
Giet de inhoud van de pan door een zeef in een schone pan.
Breng de bouillon op smaak met zout.
Helemaal laten afkoelen en het gestolde vet van de soep scheppen.
Visbouillon 1,5 liter
Ingrediënten:
1 kg visafval (koppen, graten en afsnijdsels)
1 ui, gepeld
2 wortels, grof gesneden
1 stengels bleekselderij, grof gesneden
½ venkelknol
1 prei, grof gesneden
1 teen knoflook, gekneusd
eventueel 1 glas droge witte wijn,
bouquet garni
zout naar smaak
10 zwarte peperkorrels, gekneusd
2 liter water
Bereiden:
Verwijder de kieuwen en ogen uit de vissenkoppen en was de graten goed want bloed kan de bouillon bitter maken.
Breng alles samen langzaam aan de kook.
Schep het schuim dat boven komt drijven af.
Sudder de bouillon 30 minuten.
Giet de inhoud van de pan door een zeef in een schone pan.
Breng de bouillon op smaak met zout.
Helemaal af laten koelen en het vet eraf scheppen
Groentebouillon 1,5 liter
Ingrediënten:
1 eetlepel olijfolie, traditioneel
3 uien, grofgesneden
4 stengels bleekselderij, grofgesneden
2 winterwortels, grofgesneden
3 stelen prei, grofgesneden
2 tenen knoflook, gepeld
bouquet garni
zout naar smaak
10 peperkorrels gekneusd
2 liter water of kooknat van groente
Bereiden:
Fruit alle groenten in een grote pan 5 – 7 minuten in de olie en voeg daarna het water en bouquet garni toe.
Sudder de bouillon 1,5 uur op een laag vuur.
Schep het schuim dat boven komt drijven af.
Giet de inhoud van de pan door een zeef in een schone pan.
Breng de bouillon op smaak met zout.
Helemaal af laten koelen en het vet eraf scheppen/