Basisbouillon van rund, kip, vis of groente

Voor 1, 5 liter bouillon

Het is handig om zelfgemaakte bouillon in porties in de diepvries te hebben. Maak de bouillon als je tijd hebt en de ingrediënten voorhanden zijn. Om ruimte te besparen kun je de bouillon inkoken dan heb je een fond.

Een fond is de basis voor een saus of ragoût. Breng voor de fond de bouillon weer aan de kook en laat deze voor de helft inkoken. Verwijder regelmatig het vliesje aan het oppervlak. Zeef de fond en laat hem afkoelen.

Voor een heldere (geklaarde) bouillon; voeg je 1 eiwit per ½ liter afgekoelde en al gezeefde bouillon toe. Breng de bouillon opnieuw rustig aan de kook en laat 1 minuut koken. Het eiwit neemt alle eventueel achtergebleven onrechtmatigheden op. Leg een natte doek in een zeef op een pan/kom en schenk de bouillon erdoor.

Een bouquet garni bestaat uit tijm, peterselie, laurier en lavas maar je kunt ook foelie en rozemarijn gebruiken.

Runderbouillon 1,5 liter

Ingrediënten:

  • 500 g runderpoulet of 1 flinke runderschenkel

  • 1 ui, gepeld

  • 2 wortels, gewassen en grofgesneden

  • 2 stengels bleekselderij, grofgesneden

  • 1 prei, grofgesneden en daarna goed gewassen

  • 1 teen knoflook, gekneusd

  • 10 zwarte peperkorrels, gekneusd

  • bouquet garni

  • 2 liter water

  • zout naar smaak

Bereiden:

  1. Breng alles samen langzaam aan de kook.

  2. Schep het schuim dat boven komt drijven af.

  3. Sudder de bouillon 3-4 uur.

  4. Giet de bouillon door een zeef  in een pan. Gooi de restjes vlees en de groenten weg.

  5. Zeef de bouillon vervolgens nog een keer, leg daarvoor een natgemaakte doek in een zeef en schenk de bouillon erdoor in een schone pan. Gebruik een doek zonder wasmiddel of wasverzachter geurtjes. Dat is niet zo lekker.

  6. Breng de bouillon op smaak met zout.

  7. Je kunt de bouillon ontvetten door met een lepel het gestolde vet van de afgekoelde bouillon te scheppen.

Kippenbouillon 1,5 - 2 liter

Ingrediënten:

  • ½ soepkip of 4 kippenbouten

  • 1 ui, gepeld

  • 2 wortels, grofgesneden

  • 2 stengels bleekselderij, grofgesneden

  • 1 prei, grofgesneden

  • 1 teen knoflook, gekneusd

  • bouquet garni

  • zout naar smaak

  • 10 zwarte peperkorrels, gekneusd

  • 2,5 liter water

Bereiden:

  1. Breng alles samen langzaam aan de kook.

  2. Schep het schuim dat boven komt drijven af.

  3. Sudder de bouillon 2 á 3 uur.

  4. Giet de inhoud van de pan door een fijne zeef in een schone pan.

  5. Breng de bouillon op smaak met zout.

  6. Helemaal laten afkoelen en het gestolde vet van de soep scheppen.

Visbouillon 1,5 liter

Ingrediënten:

  • 1 kg visafval (koppen, graten en afsnijdsels)

  • 1 ui, gepeld

  • 2 wortels, grofgesneden

  • 1 stengels bleekselderij, grofgesneden

  • ½ venkelknol

  • 1 prei, grofgesneden

  • 1 teen knoflook, gekneusd

  • eventueel 1 glas droge witte wijn,

  • bouquet garni

  • 10 zwarte peperkorrels, gekneusd

  • 2 liter water

  • zout naar smaak

Bereiden:

  1. Verwijder de kieuwen en ogen uit de vissenkoppen en was de graten goed want bloed kan de bouillon bitter maken.

  2. Breng alles samen langzaam aan de kook.

  3. Schep het schuim dat boven komt drijven af.

  4. Laat de bouillon 25 minuten trekken. Visbouillon niet lager dan 30 minuten laten trekken. De bouillon kan anders een tanige smaak krijgen.

  5. Giet de inhoud van de pan door een zeef  in een schone pan.

  6. Breng de bouillon op smaak met zout.

  7. Helemaal af laten koelen en het vet eraf scheppen

Groentebouillon 1,5 liter

Ingrediënten:

  • 1 eetlepel olijfolie

  • 3 uien, grofgesneden

  • 4 stengels bleekselderij, grofgesneden

  • 2 winterwortels, grofgesneden

  • 3 stelen prei, grofgesneden

  • 2 tenen knoflook, gepeld

  • bouquet garni

  • 10 peperkorrels gekneusd

  • 2 liter water of kooknat van groente

  • zout naar smaak

Bereiden:

  1. Fruit alle groenten in een grote pan 5 – 7 minuten in de olie en voeg daarna het water en bouquet garni toe.

  2. Sudder de bouillon 30 minuten op een laag vuur. Langer hoeft niet de groenten hebben dan al optimaal hun smaak afgegeven

  3. Schep het schuim dat boven komt drijven af.

  4. Giet de inhoud van de pan door een zeef  in een schone pan.

  5. Breng de bouillon op smaak met zout.

  6. Helemaal af laten koelen en het vet eraf scheppen.