Goulash

4 personen

Hongaarse stoofschotel van rundvlees en paprika. Goulash combineert prima met rijst en aardappelen/aardappelpuree, groene groente of een salade naar keuze. Maar ook lekker met gebakken champignons/paddenstoelen. Ik vind dit echt een herfst en wintergerecht.

De smaak van dit gerecht is nog beter als je het een dag van tevoren maakt.

Ingrediënten:

  • 750- 800 g sukade of riblappen in niet te kleine blokjes gesneden. Leg het vlees een half uur van tevoren uit de koelkast. Droog het vlees met wat keukenpapier voor je het gaat bakken.

  • 1 eetlepel boter met een scheutje olijfolie

  • 2 uien, middelgroot niet te fijngesneden

  • 3 rode puntpaprika’s in blokjes gesneden

  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden

  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder

  • 1 eetlepel milde paprikapoeder

  • ½ tot 1 rode peper, zaadjes verwijderd en fijngesneden of wat cayennepeper

  • 1 theelepel karwijzaad, gekneusd

  • 2 eetlepels patent bloem

  • 500 ml runderbouillon (bouillonblokje) en 250 ml volle rode wijn óf 750 ml runderbouillon. Liefst warm.

  • 2 eetlepels tomatenpuree, ongeveer 70 g

  • 2 laurierblaadjes

Bereiden:

  1. Verhit in een braadpan de boter met de olie.

  2. Bak het vlees op hoog vuur rondom bruin.

  3. Zet het vuur wat lager en voeg de ui, knoflook, paprika, rode peper en de 2 paprikapoeders toe.

  4. Bak dit samen een minuut of 2.

  5. Strooi de bloem over het vlees en roerbak dit even samen .

  6. Voeg de bouillon/rode wijn erbij en breng het geheel aan de kook. Laat even kort doorkoken.

  7. Voeg de tomatenpuree (kun je ook oplossen in de bouillon) de laurierblaadjes en het karwijzaad toe.

  8. Breng het gerecht weer aan de kook en zet het vuur daarna zacht zodat de goulash langzaam kan garen met het deksel op de pan. Afhankelijk van de kwaliteit van het vlees is de stooftijd 2 – 3 uur.

  9. Roer het gerecht af en toe even door.

  10. Als het vlees gaar is gaat het deksel van de pan en kan de saus nog een beetje inkoken. Meestal is dat ongeveer 15 minuten.

  11. Proef de goulash en breng eventueel iets verder op smaak met wat zout en peper.