Bruine bonensoep

10 personen

Een flinke pan maaltijdsoep. Maak de soep liefst een dag van tevoren en bewaar hem gekoeld. De soep kan in porties worden ingevroren.

Gebruik gedroogde peulvruchten binnen een jaar. In tegenstelling tot de idee dat je peulvruchten eindeloos kunt bewaren hou je van oude peulvruchten ook na heel lang koken nog ongare knikkertjes over.

Ingrediënten:

  • 500 g gedroogde bruine- of kidneybonen

  • 2,5 liter water

  • 2 runderbouillonblokjes

  • optioneel: ½ theelepel bonenkruid

  • 300 g gerookte spekblokjes of pancetta of half om half met blokjes chorizo

  • 1 grote ui, fijngesneden

  • 2 teentjes knoflook, gepeld en fijngesneden

  • ½ knolselderij, in blokjes gesneden

  • 1 prei, goed gewassen en fijngesneden

  • 1 winterwortel of 5 bospeentjes, in blokjes gesneden

  • 2 flinke eetlepels gedroogde tomaatjes met kruiden, fijngesneden

  • 1 ambachtelijke rookworst, 250 g in halve plakjes gesneden

  • optioneel: 2 tomaten, fijngesneden

  • ½ bosje selderij, fijngesneden

  • optioneel: crème frâiche

Bereiden:

  1. Was de bonen onder de stromende kraan en doe ze in een kom/pan met 3 liter koud water. Laat de bonen 12 uur, dus een hele nacht, weken.

  2. Giet het weekvocht af en zet de bonen op met 2,5 liter water en 2 runderbouillonblokjes. Als de bonen koken zet je het vuur laag en kunnen de bonen op een laag pitje gaar sudderen. Dit duurt ongeveer 1 uur. Wel regelmatig even roeren want de bonen gaan op de bodem wat aanbakken.

  3. Bak ondertussen de spekreepjes zachtjes uit. Waarschijnlijk heb je geen olie of boter nodig.

  4. Bak vervolgens de ui en de knoflook zachtjes mee.

  5. Voeg de prei, knolselderij, wortel en de gedroogde tomaatjes toe en roerbak deze ook even mee.

  6. Als de bonen gaar zijn pureer dan de helft van de bonen met de staafmixer om de soep wat dikker te maken.

  7. De spekjes, groenten en de rookworst gaan in de soep.

  8. Laat de soep onder regelmatig roeren nog 15 minuten zachtjes koken.

  9. Roer op het laatst de tomatenblokjes door de soep.

  10. Verdeel de soep over borden/kommen en bestrooi met de selderij.