Vijgen-appel chutney

2 jampotjes,  inhoud ongeveer 350 ml

Als er opeens een heleboel vijgen tegelijk rijp zijn is invriezen een goede optie. Maak rijpe vijgen zonder rotte plekken etc. goed schoon. Snijd ze door de helft of in kwarten. Leg een vel keukenpapier op een bord of bakplaatje. Leg daar de vijgen los van elkaar op met de snijkant naar boven. Zet ze in de diepvries (-18 ˚C). Als ze bevroren zijn pak je ze over in een diepvrieszak. Zo blijven ze 6 – 8 maanden houdbaar in de diepvries.

Deze chutney is op een donkere, koele plek zeker een jaar en waarschijnlijk langer houdbaar. Aangebroken potjes in de koelkast bewaren.

 Extra nodig: 2 uitgekookte jampotjes van 350 ml

Ingrediënten:

  • 2 rode uien, in halve ringen gesneden

  • scheutje olijfolie

  • 300 g rijpe vijgen, gewassen, steeltje en kontje verwijderd en in stukjes gesneden

  • 2 fris zure appelen, geschild en in stukjes

  • 125 ml balsamicoazijn of witte balsamicoazijn, agrodolce of anders 100 ml rode wijnazijn

  • 100 - 125 g (riet) suiker of lichtbruine basterdsuiker, de hoeveelheid is ook afhankelijk van de smaak van de vijgen en de appels

  • ½ theelepel zout

  • ½ theelepel versgemalen zwarte peper

Bereiden:

  1. Verhit de olijfolie in een pan met een dikke bodem.  Smoor de uien zachtjes een minuut of 5 in de olie.

  2. De vijgen, appel, azijn, suiker, zout en peper gaan bij de gesmoorde uien.

  3. Breng de chutney aan de kook.

  4. Zet daarna het vuur laag en laat de chutney 30 minuten zachtjes pruttelen.

  5. Schep de chutney in de uitgekookte potjes. Vul de potjes zo hoog mogelijk en sluit ze gelijk. Zet de potjes daarna 5 minuten omgekeerd op hun deksel.