Pekmez / druivenstroop
Ongeveer 400 ml
Extra nodig: 2 uitgekookte potjes van 200 ml of 1 van 350 ml
Een overvloed aan prachtige druiven dit jaar. Daarom dit recept van druivenstroop (melasse) net zoiets als onze appel- en perenstroop. Het smaakt naar gekarameliseerde druiven. Natuurlijk is de smaak van de stroop afhankelijk van de zoetheid van de druiven.
In Turkije wordt in de herfst pekmez meestal van druiven gemaakt maar ook van andere fruitsoorten zoals vijgen, moerbeien of de vruchten van de johannesbroodboom.
Het wordt gebruikt bij de bereiding van simit, een gevlochten broodje met sesam en is het een ingrediënt in koekjes. Als broodbeleg in combinatie met tahin.
Zelf vind ik het heerlijk als onderdeel van een borrelplankje met jonge (gras)kaas, brie maar ook met belegen kaas. Ongeveer 350- 400 ml
Ingrediënten:
5 kg druiven van de steeltjes ontdaan en goed gewassen
Bereiden:
Maak de druivensap in de soepketel of juicer. Dat is het makkelijkst. Heb je die niet dan maak je de druiven fijn met de pureerstaaf of met de blender. Zeef de druivenprut en knijp deze zoveel mogelijk uit.
Leg een linnen doek of een schone theedoek zonder wasmiddel of wasverzachter geurtjes in een zeef en plaats deze op een pan. Giet het druivensap door de doek en knijp deze goed uit. Nu heb je helder sap.
Zet de pan op het vuur zonder deksel en kook het sap in tot ongeveer 400 ml. Dat duurt ongeveer 4 tot 5 uur,
De stroop gaat in de potjes en is zeker een jaar houdbaar.